Brasschaat

Biblion databanken

De bibliotheek is geabonneerd op een aantal online databanken. Deze databanken kan je enkel in de bibliotheek zelf raadplegen, dus niet vanop je computer thuis. Je kan de databanken van zowel op de publiekspc's als vanop je laptop of tablet raadplegen. Om de databanken op je eigen toestel te kunnen openen moet je ingelogd zijn op de wifi van de bib.

De Actuele DocumentatieBank bestaat uit dossiers over veelgevraagde onderwerpen uit het dagelijks nieuws. Elk dossier bevat goed leesbare informatie. De dossierinhoud wordt regelmatig ververst en ook komen er steeds nieuwe, actuele dossiers bij.

Actuele Databank raadplegen in de bib

Zoek boektitels over je favoriete onderwerp. Een databank met bibliografische gegevens van romans en verhalen, gerangschikt naar ruim 4.000 onderwerpen. Deze databank biedt een overzicht van meer dan 100.000 Nederlandse, in het Nederlands vertaalde en buitenlandse romans en verhalen die sinds 1983 zijn verschenen. Bij elke titel zijn een beknopte beschrijving en een korte recensie opgenomen.

FictieRom raadplegen in de bib

De LiteRom Nederlandstalige Literatuur is de meest complete verzameling: meer dan 100.000 recensies, de oudste uit 1882, over Nederlandstalige literatuur, die zijn verschenen in Nederlandse en Vlaamse dag- en weekbladen. Het gaat hierbij om een breed scala van bladen, van Margriet tot Vrij Nederland en van De Nederlandsche Spectator tot De Telegraaf.

LiteRom raadplegen in de bib

                        

De Jeugd LiteRom is de eerste fulltext databank over Nederlandstalige jeugdliteratuur, met bijna 22.000 recensies over oorspronkelijk Nederlandstalige jeugdboeken vanaf 1900. Deze recensies, eerder verschenen in Nederlandse en Vlaamse dagbladen en tijdschriften, zijn grotendeels afkomstig uit de collectie van het Letterkundig Museum in Den Haag. Zeer geschikt voor wie snel en adequaat achtergrondinformatie zoekt over Nederlandstalige jeugdliteratuur.

Jeugd LiteRom raadplegen in de bib

De LiteRom Wereldliteratuur is een databank over niet-Nederlandstalige (vertaalde) literatuur. Het bestand biedt vele tienduizenden boekrecensies en auteursinterviews die sinds 1976 in Nederlandse dag- en weekbladen zijn opgenomen. De LiteRom Wereldliteratuur is een handig naslagwerk voor wie achtergrondinformatie zoekt over literatuur uit verschillende taalgebieden.

LiteRom Wereldliteratuur raadplegen in de bib

De UittrekselBank bevat ruim 2.400 uittreksels van voornamelijk Nederlandse literaire werken, voor een groot deel afkomstig uit bestaande, zeer bekende uittrekselboeken, en meer dan 250 auteursportretten. De auteursportretten bieden naast biografische gegevens de hoofdlijnen van het werk van de auteur, een bibliografie en verwijzingen naar bestaande uittreksels en eventuele internetadressen. Bij een groot aantal auteursportretten is nu ook een foto van de auteur opgenomen. Daarnaast bevat de UittrekselBank ruim 500 'snuffelteksten', dat wil zeggen een beknopte beschrijving van literaire werken, en een aantal oriëntatieteksten. Dat zijn beknopte informatieve teksten over Nederlandse, Vlaamse en buitenlandse auteurs.

UittrekselBank raadplegen in de bib

Een fulltext databank met uittreksels van jeugdboeken en auteursportretten. Het bevat speciaal voor jongeren geschreven uittreksels van jeugdboeken (inmiddels zo'n 640), ruim 100 auteursportretten van jeugdboekenschrijvers en 70 beknopte 'snuffelteksten'. De uittreksels bevatten een samenvatting, een bespreking van onderwerp, titel, opbouw, personages en taal en stijl. Ook wordt aandacht geschonken aan de reacties op het boek en aan achtergronden die voor een goed begrip belangrijk zijn.

UittrekselBank Jeugd raadplegen in de bib