Brasschaat

Speel-o-theek de Schatkast

Kent u ‘speel-o-theek De Schatkast’ al?

Sinds mei 2014 kan u er  speelgoed ontlenen.  Daarvoor moet je lid worden van de speel-o-theek.  Dat kost 8 euro per gezin per jaar.  Voor elk spel dat je uitleent, betaal je 50 cent leengeld voor 4 weken (8 weken in de zomervakantie).    Er zijn ook voordeelkaarten (2 euro = 4 ontleningen + 1 gratis/  5 euro is 10 ontleningen + 3 gratis).  Per keer kan je maximaal 5 stuks uitlenen.  Zo kan je voor weinig geld heel veel verschillende spelletjes spelen.  Je doet heel wat ervaringen op, hebt gevarieerd speelplezier en je speelgoedkast puilt toch niet uit! 

Misschien zit je speelgoedkast toch te vol? 

Ook dan kan de speel-o-theek helpen: heb je speelgoed dat je niet meer gebruikt, maar dat nog volledig en mooi is, dan kan je het aan de speel-o-theek schenken.  Anderen kunnen er terug plezier aan beleven en jij krijgt per spel een bonnetje voor een gratis ontlening.

Welk speelgoed kan je bij ons vinden?

We hebben gezelschapsspellen, puzzels, speelgoed voor 0 tot 99 jaar (blokken, Duplo, LEGO, Playmobil, Smart Games, HABA, Selecta, 999games,…), verteltassen (een heleboel leuke en leerrijke spelletjes en activiteiten gebaseerd op een voorleesboek) en informatieve spellen (spellen die vooral in klas,- leefgroep- of therapieverband, maar ook door gezinnen kunnen gebruikt worden.  Deze spellen helpen om met kinderen, adolescenten of volwassenen een gesprek of bewustwording te starten rond andere culturen, gevoelens, talenten, kansarmoede, integratie, echtscheiding, pesten, internetgebruik, …).  Op onze facebookpagina (de schatkast speelotheek brasschaat) staan heel wat foto’s van het spelmateriaal in ons assortiment.  We hebben echter nog veel meer dan je daar ziet, bijna 650 stuks, en er komt maandelijks iets bij. 

Waarom spelen?

In een tijd van snelle evolutie van nieuwe media, kan een gezelschapsspel voor verbondenheid en quality time voor het hele gezin zorgen.  Sluit je even af van de sociale media en WIFI en ga ten volle op in een spel.  Wij hebben spellen om alleen te spelen of om een leuk moment met het hele gezin of met vrienden te beleven.  Ontspanning voor jong en oud! 

Voordelen van spelen voor kinderen:

  • Samen een gezelschapsspel spelen zorgt ervoor dat je kind leert omgaan met verliezen én winnen.
  • Je kind leert tijdens het spelen z’n beurt af te wachten. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot en de allerkleinsten zullen hier zeker in het begin wat moeite mee hebben.
  • Verder bevorderen gezelschapsspelletjes de motoriek, creativiteit, logica, coördinatie én het strategisch denken van je kind.
  • Is je kind al wat groter? Dan mogen de spelletjes wat ingewikkelder worden en gaan strategisch denken en inventiviteit steeds belangrijker worden.

Voordelen van spelen voor volwassenen:

Als volwassene op regelmatige basis een bordspel spelen:

  • … is goed voor je mentale en fysieke gezondheid
  • … zou het risico op dementie beduidend kunnen verlagen
  • … is een goede manier om je communicatieve en sociale vaardigheden te verbeteren

Waar vind je de speel-o-theek?

In de hoofdbibliotheek van Brasschaat ( Bredabaan 407), tegenover de balie (in het auditorium, de ruimte achter de gele muur).

Wanneer kan je terecht in de speel-o-theek?

Elke week is de speel-o-theek 3 uur open: op woensdagnamiddag,  vrijdagnamiddag of zaterdagvoormiddag.  Zo kan je een moment kiezen dat voor jou past.  Als je het speelgoed moet terugbrengen, 4 weken later, is de speel-o-theek terug op dat moment open.  Als je niet kan komen, kan je 1 keer verlengen voor 4 weken.  Op facebook vind je steeds de openingsuren van de huidige week.  Aan het auditorium en op de site van de bibliotheek, onder het titeltje ‘beleef/speel-o-theek’ vind je ook een overzicht van de openingsuren van de komende maanden.  Als je iets hebt uitgeleend, krijg je via mail een herinnering over het terugbrengen. 

Tot binnenkort!

Openingsuren

Meer informatie :

de.schatkast@outlook.com
Facebookpagina van De Schatkast