Brasschaat

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de bibliotheek of haar diensten? Misschien vind je het antwoord hier. We geven een overzicht van de meest gestelde vragen en geven er ook antwoord op. De lijst wordt regelmatig aangevuld met nieuwe vragen.

 

LIDMAATSCHAP Ik ben mijn lenerspasje kwijt. Wat moet ik doen?
Laat eerst en vooral je lenerspasje blokkeren. Zo kunnen anderen er geen misbruik van maken. Aan de infobalie kan je voor € 5,00 een nieuw pasje laten maken.

Hoeveel bedraagt het jaarlijks lidgeld voor de bibliotheek?
Tot de leeftijd van 18 jaar is het lidgeld gratis. Vanaf 18 jaar betaal je jaarlijks € 8,00.

Hoeveel materialen kan ik maximum uitlenen?
Dit is afhankelijk van je leeftijd. Tot en met 14 jaar mag je 14 materialen lenen.
Vanaf 15 jaar mag je 20 stuks kiezen.

UITLENEN,
RESERVEREN EN VERLENGEN

Mijn boek is te laat. Wat nu?
Als je ondanks de verwittiging per mail drie dagen voor vervaldag, toch te laat bent, word je een boete aangerekend. Voor gedrukte materialen, luisterboeken en daisyboeken is dit € 0,20 per week, voor cd's en informatieve films € 0,50 per week en voor speelfilms € 1,00 per week. Na 1 week word je een eerste maal herinnerd. Hiervoor rekenen we € 0,50 administratieve kosten.

Hoe verleng ik de uitleentermijn van mijn materialen?
Verlengen kan op 3 manieren :
- Via de online catalogus.  Log in via 'mijn bibliotheek'. Kies vervolgens voor 'uitleentermijn verlengen'. Je krijgt een overzicht van de materialen die je momenteel hebt uitgeleend en welke je al dan niet nog kan verlengen. Vink het vierkantje aan naast de materialen die je wenst te verlengen, scroll naar beneden en klik op “verleng de gemarkeerde items”.
- aan de zelfuitleenbalie
- telefonisch tijdens de werkuren (zorg dat je steeds je lidnummer bij de hand hebt)
Opgelet:
- Je kan de uitleentermijn slechts éénmaal verlengen.
- Je kan enkel verlengen indien de terugbrengdatum van de uitgeleende materialen niet overschreden is.
- Je kan niet verlengen indien het boek gereserveerd is door een andere lener.
- Voor het verlengen van dvd's moet je terug leengeld betalen.
- Er komt een nieuwe leentermijn bij vanaf de datum van verlenging.

Meer uitleg over "Mijn Bibliotheek"

Kan ik de uitleentermijn van alle materialen verlengen?
Neen. Cd's kunnen niet verlengd worden.

Ik wil via de computer verlengen, maar dat gaat niet. Waarom?
Heb je dit boek al verlengd? Dan gaat het niet meer, want je kan maar 1 keer verlengen.
Misschien is het materiaal gereserveerd, ook dan kan je niet verlengen.
Wanneer de uitleentermijn overschreden is kan je ook niet meer verlengen.

Mijn boek/cd is beschadigd of verloren. Wat moet ik doen?
Ga dan naar de infobalie en we bezorgen je de prijs van het boek. Daarenboven betaal je een vast bedrag van € 2,00 voor het verwerken van het boek (plastificiëren, barcode bevestigen,...) Wacht hier niet te lang mee. Als je de zaak laat aanslepen komen er nog boetes en rappelkosten bovenop!
Vind je een verloren materiaal terug, dan kan je de prijs van het materiaal terugkrijgen.

Kan ik ook boeken uit een andere bibliotheek ontlenen?
We proberen onze collectie zo actueel en gevarieerd mogelijk te houden, maar bepaalde boeken zijn nu eenmaal té specifiek om zelf aan te kopen. We kunnen wel kijken of het boek dat je zoekt beschikbaar is in een andere bibliotheek en het voor je aanvragen. Dit heet "interbibliothecair leenverkeer". Hier wordt een vergoeding voor gevraagd.

Hoe kan ik een boek/cd/dvd reserveren? Hoeveel kost dit?
Materialen uit onze collectie die uitgeleend zijn, kunnen tegen een vergoeding van € 0,50 per werk worden gereserveerd. Je wordt verwittigd wanneer het materiaal binnen is. Indien het klaargezette materiaal na twee weken niet werd afgehaald, vervalt de reservatie. De reservatiekosten blijven wel te betalen. Reserveren kan aan de balie of via de catalogus.

Kan ik online mijn uitleengegevens bekijken?
Dat kan. Dan moet je inloggen via 'mijn bibliotheek'.  Van hieruit kan je bekijken wat je op je lenerskaart uitgeleend hebt, tot wanneer je de materialen kan houden en welke materialen je gereserveerd hebt. Je kan van hieruit ook de uitleentermijn van je materialen verlengen of een reservatie annuleren.
Opgelet! Materialen waarvan de uitleentermijn al vervallen is, die al een keer verlengd zijn of die voor een andere lener gereserveerd zijn, kunnen niet meer verlengd worden. Je kan er ook onze catalogus bekijken en materialen reserveren.

Ik ga op vakantie. Kan ik mijn boeken dan extra lang meenemen?
Van 1 juni tot 15 augustus kan je je boeken uitzonderlijk 6 weken houden i.p.v. 4. Ook verlengen blijft mogelijk.

CATALOGUS Hoe zoek ik een boek/cd/dvd op in de bib?
Je vindt in de bibliotheek verschillende pc's waarop de volledige catalogus te raadplegen is en waar je van elke titel de plaatsaanduiding vindt.

Ik heb een boek opgezocht in de catalogus, maar het staat in het magazijn. Wat moet ik doen?
Je kan het boek opvragen aan de infobalie. Een bibliotheekmedewerker gaat het dan voor je halen.

Hoe zie ik in de catalogus of een materiaal aanwezig is in de bibliotheek?
Als je via de catalogus een zoekopdracht ingeeft, krijg je een lijst met een aantal resultaten. Bij het werk dat je wil, klik je op 'toon alle versies'. (1) Dan kan je kiezen uit een aantal edities van een boek. (2) Klik op één van de versies en vervolgens op 'waar staat het?' (3) Nu kan je zien waar het werk in de bib staat en of het al dan niet is uitgeleend. Indien het uitgeleend is, kan je het materiaal reserveren. (4) Als het beschikbaar is kijk je na in welke afdeling het zich bevindt en wat het plaatskenmerk is. Zijn het 4 letters, dan staat het alfabetisch in die afdeling, als het nummers en letters zijn, dan staat het eerst numeriek gesorteerd in het rek en per nummer alfabetisch.

EXTRA DIENSTEN Kan ik kopies maken in de bibliotheek en hoeveel kost dit ?
Ja, dat kan. Je kan een kopieerkaart kopen aan de infobalie. Er zijn kopieerkaarten van € 2,00 (20 eenheden), € 5,00 (50 eenheden) en € 7,00 (100 eenheden).
A4 zwart-wit = 1 eenheid; A3 zwart-wit = 2 eenheden; A4 kleur = 10 eenheden; A3 kleur = 20 eenheden. Je hoeft je kopieerkaart niet in één keer op te gebruiken. Zorg er wel voor dat je ze niet kreukt.
 
COLLECTIE Heeft de bibliotheek anderstalige boeken?
Ja, de bibliotheek heeft op de volwassenenafdeling ook Engelse, Franse, Duitse, Spaanse en Italiaanse romans. Bij de adolescentenboeken vind je behalve Nederlandse boeken Engels- en Franstalige boeken in verschillende moeilijkheidsgraden. Uitstekend geschikt dus voor scholieren of mensen die een taal willen leren.

Leent de bibliotheek ook tijdschriften uit?
Jazeker. Enkel het meest recente exemplaar van een tijdschrift kan niet uitgeleend worden, maar mag wel in de bibliotheek gelezen worden.

Waar liggen de tijdschriften?
De tijdschriften voor de jeugd liggen vlak bij de strips.
De tijdschriften voor de volwassenen liggen in de Biboase, achteraan in de bibliotheek. Het meest recente tijdschrift staat vooraan op de plank. Dit exemplaar mag je enkel ter plaatse lezen. De oudere exemplaren kan je nemen door de plank op te tillen.

Kan ik oude boeken schenken aan de bibliotheek?
De bibliotheek kampt met plaatsgebrek. We kunnen dan ook geen schenkingen van leners aanvaarden, tenzij het boeken zijn die met Brasschaat te maken hebben. Je kan je boeken naar een kringloopwinkel brengen of naar de boekencontainer in het containerpark.
ICT Kan ik in de bibliotheek surfen op het internet?
Ja. De bibliotheek stelt gratis computers ter beschikking waarmee je op internet kan surfen. Reserveren is niet nodig. Je kan ook gebruik maken van wifi (draadloos internet) met je eigen computer.

Voor welke toepassingen mag ik de computers gebruiken ?
Behalve voor aanstootgevende websites mogen de internetcomputers voor alles gebruikt worden. Je kan gebruik maken van Open Office en op sommige computers bieden we ook Office programma's aan (Word, Ecxel, Powerpoint). Als je persoonlijke dingen wil bewaren, breng je best een USB-stick mee.

Kan ik op de pc’s in de bibliotheek mijn USB-stick gebruiken ?
Ja, dat kan. Aan elke publiekspc kan je je USB-stick aansluiten.

Kan ik afdrukken in de bibliotheek?
Ja, aan de publiekscomputers aan de infofbalie.
Afdrukken is € 0,10 per zwart/wit pagina en € 0,20 per kleurpagina en worden afgerekend bij een bibmedewerker.