Boek
Nederlands

Onvermijdelijk beeldend : autobiografie

André Laporte (auteur)

Onvermijdelijk beeldend : autobiografie

André Laporte is niet alleen een van de belangrijkste Vlaamse componisten van deze tijd, hij geniet ook een grote internationale bekendheid. Ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag in 2021 heeft hij zijn autobiografie samengesteld. Hij vertelt over zijn leven, over zijn verschillende beroepsbezigheden, hij beschrijft zijn contacten met andere kunstenaars, zijn inzet voor de muziek van Vlaa
Titel
Onvermijdelijk beeldend : autobiografie
Auteur
André Laporte 1931-
Taal
Nederlands
Uitgever
Oostkamp: Stichting Kunstboek, 2021
295 p. : ill.
ISBN
9789058566652 (hardback)

Over André Laporte

André Laporte (Oplinter, 12 juli 1931) is een Belgisch componist, muziekpedagoog, musicoloog, organist en programmamaker. Hij schreef het opgelegde werk voor de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool van 1989.

Levensloop

André Laporte studeerde orgel, piano, contrapunt en fuga aan het Lemmensinstituut te Mechelen bij Flor Peeters en Marinus de Jong en muziekwetenschap en moderne filosofie aan de K.U.Leuven (1953-1957). Hij voltooide zijn studie in de musicologie met een vergelijkende studie van Ludus Tonalis en de "Unterweisung im Tonsatz" van Paul Hindemith. Hij was tevens een student van de grote componist Karlheinz Stockhausen, vooral gedurende de Internationale Ferienkurse für Neue Musik (Internationale zomercursussen voor nieuwe muziek) van 1960 tot 1964 in de Duitse stad Darmstadt. In 1964 en 1965 volgde hij ook de cursussen voor nieuwe muziek te Keulen.

In 1968 wordt hij leraar aan het Koninklijk Conservatorium va…Lees verder op Wikipedia