Boek
Nederlands

De bus naar Hawaii

André Sollie (auteur), Ingrid Godon (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Tine is klein en wil graag groot zijn; Guus is groot en wil graag naar Hawaii. Als allebei hun wensen uitkomen, zijn ze niet gelukkig. Prentenboek met gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
De bus naar Hawaii
Auteur
André Sollie
Illustrator
Ingrid Godon
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2003
[28] p. : ill.
ISBN
9789045100593 (hardback)

Besprekingen

'De bus naar Hawaii', Ingrid Godon & André Sollie

Net zoals in het veelvuldig bekroonde 'Wachten op matroos' (Boekenpauw, Boekenwelp en Gouden Griffel) zijn ook hier weer tekeningen en scenario van Ingrid Godon, maar de woorden van André Sollie. Het resultaat is weer een literair sterk en met zorg geïllustreerd prentenboek over de liefde en verlangens van kleine Tine, die graag bij de schakelaar zou kunnen of stof afnemen, en van grote Guus die winterziek is en naar Hawaii wil. Maar ze ondervinden uiteindelijk dat ze enkel maar elkaar willen. Ook al is Tine groot geworden én zijn ze beiden (met de bus!) op Hawaii beland. Nog meer dan in 'Wachten op matroos' kunnen zowel jonge als oudere lezers zich vinden in dit heerlijke boek. (+6)

Uitg. Querido, 32 blz., 12.50 euro.


Ingrid Godon schrijft én illustreert jeugdboek

De Lierse illustratrice Ingrid Godon is helemaal niet aan haar proefstuk toe. Ze illustreert niet alleen jeugdboeken, recent rolde ook haar tweede eigen boek van de persen. Ze schreef zelf het verhaal en ook haar tekeningen sieren dit jongerenboek. ,,De bus naar Hawaii'' kan misschien ,,Wachten op matroos'' achterna. Met dat boek won ze de Boekenpauw in Vlaanderen en de Gouden Griffel in Nederland.

,,Toen ik het eerste boek schreef, sluimerde al het verhaal van dit boek. Ik moet de ideeën een tijd laten rijpen om dan tot mijn verhaal te komen. Ik schrijf het uit maar zoals bij het eerste boek is het André Sollie die voor de woorden zorgt. De vorige keer ging dat goed en dat zal dus nu ook wel zijn.'', zegt Ingrid.
,,Ik kreeg een beeld van een erg grote man en een erg klein vrouwtje die mekaar graag zien en samen gelukkig leven. Hij zorgt voor het huishouden terwijl zij te klein is om dat te doen. Hij doet het veel liefde. Maar elk jaar als het winter wordt, maakt de man plannen om naar Hawai te gaan. Hij heeft bloemenhemden maar hij geraakt er nooit.Het blijft een droom. Zij echter wil graag voor hem zorgen, het lukt echter niet tot ze een absurde droom krijgt.''

Het boek met haar illustraties wordt ook in het Frans en het Duits uitgegeven door Querido en is in de boekhandel te verkrijgen.

Het concert

Op hetzelfde ogenblik verschijnt het jeugdboek ,,het c…Lees verder

Als je de plot van dit prentenboek moet weergeven, hou je een beetje een vreemd verhaal over. Het gaat over Guus en Tine, die heel erg veel van elkaar houden. Guus is een reus van een man, en Tine is een heel klein vrouwtje. Als Guus boodschappen doet, kan Tine mee in de boodschappentas. Thuis doet Guus het huishouden, omdat Tine dat niet kan. Wanneer de dagen donker en somber worden, haalt Guus een fleurig hemd uit de kast, danst hij de hoela en wenst hij zich in Hawaii. Ook al zijn Guus en Tine heel gelukkig samen, toch koestert elk van hen een diep verlangen, een onvervulde droom. Wanneer Tine op een nacht droomt dat ze groot is, blijkt die droom de volgende ochtend -- gedeeltelijk -- uitgekomen. Tine is nu de reuzin, maar Guus is een klein mannetje geworden! Guus schrikt zo dat hij er vandoor gaat. Tine is erg verdrietig en besluit dat Guus maar op één plek kan zijn: Hawaii. Ze pakt haar koffers en reist hem achterna. Op Hawaii blijkt dat ze samen gereisd zijn, wanneer Guus uit Ti…Lees verder
Tine is heel klein en wil graag groot zijn. Guus is groot maar die wil graag naar Hawaï. Ze houden veel van elkaar. Op een nacht wordt Tine groot en Guus klein: dat is niet wat ze wilde. Dan is Guus zoek. Tine reist naar Hawaï en vindt Guus terug in haar koffer. Groot is hun geluk. Het liggend formaat boek is voorzien van een roze/groenige illustraties in gemengde techniek van collage, stempelwerk en dikgecontourde krijttekeningen. Deze techniek is ook in het boek te vinden. De binnenflap en titelblad zijn vrolijk geïllustreerd in mint/oranje. De tekst is ondergeschikt aan de illustraties. De zinnen zijn kort en in eenvoudige bewoordingen, zelfs hier en daar diepzinnig. Het verhaal is fantasierijk. Hoofdmotto is: liefde tussen mensen is belangrijker dan andere wensen. Vanaf ca. 4 jaar.

Over André Sollie

André Sollie (Mechelen, 7 juli 1947) is een Vlaams auteur en illustrator van kinder- en jeugdboeken en dichtbundels.

Biografie

Sollie voltooide een grafische opleiding aan Sint-Lukas in Brussel en begon als illustrator. Hij werkte onder meer voor de Stipkrant, een kinderkatern in De Standaard. Daarin werden ook zijn eerste versjes gepubliceerd waarna hij ook als dichter, auteur van kortverhalen, schrijver van liedjesteksten voor musical en jeugdtheater en scenarist voor televisie begon te werken. Meer en meer trad hij naar voren als schrijver én illustrator en creëerde hij boeken met beeld en tekst.

In 1986 verscheen zijn eerste dichtbundel voor de jeugd Soms, dan heb ik flink de pest in, gevolgd in 1991 door Zeg maar niks en in 1997 de autobiografische dichtbundel Het ijzelt in juni. In 2008 verscheen een dichtbundel voor jonge kinderen Altijd heb ik wat te vieren.

Het met een Gouden Grif…Lees verder op Wikipedia

Suggesties