Boek
Nederlands

Dubbel Doortje

André Sollie (auteur)
+1
Dubbel Doortje
×
Dubbel Doortje Dubbel Doortje

Dubbel Doortje

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Doortje ligt in bed en kan niet slapen. Ze kijkt naar haar handjes, voetjes, armen, benen. Ze heeft van alles twee, ziet ze. Ze is héél bijzonder. Maar, o teleurstelling, van veel dingen heeft ze ook maar één!
Onderwerp
Menselijk lichaam
Titel
Dubbel Doortje
Auteur
André Sollie
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2004
[36] p. : ill.
ISBN
9789045100586 (hardback)

Besprekingen

Dubbel Doortje

Dubbel Doortje van André Sollie is een boek dat meteen in het oog springt. Dit is toe te schrijven aan de heldere kleuren die Sollie bijzonder mooi laat contrasteren met het nadrukkelijk aanwezige zwart. Het verhaal begint met twee simpele woorden: ,,Lampje aan, met daarnaast een prent van een nachtlampje in de vorm van een maansikkel. De combinatie van woord en beeld heeft iets betoverends.

Dan komt Dubbel Doortje in beeld: in het licht van de maansikkel wordt ze zich bewust van haar twee ogen. Die willen dichtvallen, maar in het hoofd van Doortje is er nog van alles in beweging.

Doortje ontdekt dat ze bijna alles in tweevoud heeft, en vindt zichzelf ,,een wonderkind! Ik ben zó goed. Vanbinnen en vanbuiten. De tekeningen laten je binnenkijken in Doortjes fantasie: met twee benen kan ze de wereld verkennen en dankzij de soepelheid van haar twee enkels zou ze dat zelfs dansend kunnen doen: ,,Ik zei het al, het is een wonder dat ik simpelweg besta.

Bovendien hebben een aa…Lees verder

Boekjes voor jonge kinderen waarin de lichaamsdelen opgesomd worden, zijn er volop. Heel vaak verschijnen ze als kartonboekje met een heel summiere tekst en duidelijke prenten. Het thema spreekt dan ook heel jonge kinderen al aan, wanneer ze hun lichaam en de woorden hiervoor ontdekken. Bij André Sollies Dubbel Doortje kunnen we alleen stellen dat er een heleboel lichaamsdelen in de tekst opgesomd worden, maar verder overstijgt het hele boek qua tekst en illustraties veruit het gemiddelde niveau van deze kartonboekjes. De vierlijnige tekst is op rijm, met een variërend rijmschema. Rechts staat een paginagrote, heel kleurrijke prent die afsteekt tegen de zwarte achtergrond, het zwart van Doortjes donkere slaapkamer. De prenten geven gedeeltelijk weer wat er in het rijm op de linkerpagina staat, maar zijn geen slaafse weergave van bv. alle opgesomde lichaamsdelen. Er is juist ruimte voor heel veel extra fantasie, zoals allerlei voorwerpen of dieren die op de rode pet op Doortjes …Lees verder
Doortje ligt in bed en kan niet slapen. Ze ontdekt dat ze van veel lichaamsdelen er twee heeft: twee armen, twee ellebogen, twee ogen, twee handen, enz. Pas als ze de twee gaten in haar neus ‘ontdekt’, komt ze er ook achter dat ze maar één neus heeft. En niet alleen één neus, maar ook één mond, één hals en één achterwerk. Al mijmerend over de dubbele en enkele lichaamsdelen, valt Doortje in slaap. Dit prentenboek is qua thema geschikt voor jonge kinderen. De insteek die de schrijver heeft gekozen zal echter niet door elke (groot)ouder en/of opvoeder gewaardeerd worden. Dat Doortje een buik heeft met een naveltje is algemeen geaccepteerd; de volgende zinnen daarentegen niet: "Mijn keel is maar één gat. Mijn navel maar één putje. Ik zwijg over mijn kutje. Ik had er liever twee gehad." Dit prentenboek heeft prachtige illustraties. Kleurrijk, fantasievol, bijzonder, volledig een eigen verhaal vertellend dat niet in de woorden terug te vinden is. De platen beslaan een hele pagina waarop oo…Lees verder

Over André Sollie

André Sollie (Mechelen, 7 juli 1947) is een Vlaams auteur en illustrator van kinder- en jeugdboeken en dichtbundels.

Biografie

Sollie voltooide een grafische opleiding aan Sint-Lukas in Brussel en begon als illustrator. Hij werkte onder meer voor de Stipkrant, een kinderkatern in De Standaard. Daarin werden ook zijn eerste versjes gepubliceerd waarna hij ook als dichter, auteur van kortverhalen, schrijver van liedjesteksten voor musical en jeugdtheater en scenarist voor televisie begon te werken. Meer en meer trad hij naar voren als schrijver én illustrator en creëerde hij boeken met beeld en tekst.

In 1986 verscheen zijn eerste dichtbundel voor de jeugd Soms, dan heb ik flink de pest in, gevolgd in 1991 door Zeg maar niks en in 1997 de autobiografische dichtbundel Het ijzelt in juni. In 2008 verscheen een dichtbundel voor jonge kinderen Altijd heb ik wat te vieren.

Het met een Gouden Grif…Lees verder op Wikipedia