Boek
Nederlands

Konijntjesbrood

André Sollie (auteur)
+1
Konijntjesbrood
×
Konijntjesbrood Konijntjesbrood

Konijntjesbrood

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Titel
Konijntjesbrood
Auteur
André Sollie
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2011
[32] p. : ill.
ISBN
9789045112046 (hardback)

Besprekingen

Kunstzinnig uitgevoerd prentenboek met een sprookjesachtig, wensvervullend verhaal dat deels een realistisch gegeven heeft. In de nacht voordat de nakomeling van het (menselijke) koningspaar geboren zal worden maken de koning en de koningin ruzie in het paleis. De koningin wil graag een wit konijntje, lief en zacht (een meisje), de koning is ervan overtuigd dat het een eekhoorn met een rode staart (een jongen) zal worden. Al mokkend geven ze uiteindelijk toe dat de ander z’n zin zal krijgen. Maar als de zon gaat opkomen klinkt er gehuil en gelach uit de kamer van de koningin en kijken ze samen hun nieuwe geluk in de ogen. In de korte tekst op de linkerpagina’s is steeds een vierregelig gedichtje opgenomen (met verschillende rijmschema's), dat afwisselend in het hoofd van de koning of van de koningin wordt gedacht. De illlustraties op de rechterpagina’s zijn geschilderde collages met een grote diversiteit aan soorten papier en inzetjes van foto’s, gravures van bijv. een konijn, reprodu…Lees verder

Konijntjesbrood

Een koning en koningin verwachten hun eerste kind. Zij hoopt op een wit konijntje, hij op een eekhoorn met een rode staart. Gezien beiden niet willen toegeven, loopt de discussie hoog op. De koning gooit afwisselend zijn gevoel van teleurstelling en zijn macht in de strijd. Maar zoekt ook tedere toenadering. De koningin huilt en roept. En beiden wijzen ze de andere op de nadelige consequenties van zijn of haar keuze. De strijd blijft onbeslist, en bij de ontknoping krijgen ze allebei hun zin.
Naar analogie met 'eekhoorntjesbrood' verzint André Sollie 'konijntjesbrood', de zgn. boletus cuniculus en illustreert dit als een paddenstoel met twee lange oren. Voor het verhaal start, stelt hij dit voor als een item uit een encyclopedie: “grote eetbare paddenstoel met bruine hoed, die in loof- en dennenbossen groeit en voor een aantal kleine zoogdieren tot voedsel dient”. Het zet meteen de toon voor het surrealisme en de humor in het boek.
De tekst is niet evident voor een kleuter…Lees verder

Over André Sollie

André Sollie (Mechelen, 7 juli 1947) is een Vlaams auteur en illustrator van kinder- en jeugdboeken en dichtbundels.

Biografie

Sollie voltooide een grafische opleiding aan Sint-Lukas in Brussel en begon als illustrator. Hij werkte onder meer voor de Stipkrant, een kinderkatern in De Standaard. Daarin werden ook zijn eerste versjes gepubliceerd waarna hij ook als dichter, auteur van kortverhalen, schrijver van liedjesteksten voor musical en jeugdtheater en scenarist voor televisie begon te werken. Meer en meer trad hij naar voren als schrijver én illustrator en creëerde hij boeken met beeld en tekst.

In 1986 verscheen zijn eerste dichtbundel voor de jeugd Soms, dan heb ik flink de pest in, gevolgd in 1991 door Zeg maar niks en in 1997 de autobiografische dichtbundel Het ijzelt in juni. In 2008 verscheen een dichtbundel voor jonge kinderen Altijd heb ik wat te vieren.

Het met een Gouden Grif…Lees verder op Wikipedia