Boek
Nederlands

Zwarte zon : historische roman over Caravaggio

Andrea Camilleri (auteur), Maaike Dicke (vertaler), Han Van Bree (nawoord)
Als de auteur notities van de Italiaanse schilder Caravaggio (1571-1610) in zijn bezit krijgt, schrijft hij een roman waarin hij deze passages over de laatste fase van diens leven op Malta een plaats geeft. Bevat reproducties van schilderijen van Caravaggio.
Titel
Zwarte zon : historische roman over Caravaggio
Auteur
Andrea Camilleri
Vertaler
Maaike Dicke
Nawoord
Han Van Bree
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Il colore del sole
Editie
1
Uitgever
Schoorl: Conserve, 2010
136 p. : ill.
ISBN
9789054292968 (hardback)

Besprekingen

Als de auteur in 2004 voor het eerst in vijftig jaar in Sicilië is, heeft hij een vreemde ontmoeting met een man die hem min of meer ontvoert naar een afgelegen huis en hem daar door zijn overleden vrouw gevonden notities van de Italiaanse schilder Caravaggio (1571-1610) laat zien. Hij mag ze niet meenemen, maar wel overschrijven wat hij belangrijk vindt. Die passages plaatst hij in een verhaal over de laatste fase van Caravaggio’s leven en zijn theorieën over o.a. licht. De schilder moet om zijn slechte gedrag met goede vriend Mario Minniti in 1606 zowel Rome als Napels ontvluchten en wordt in Malta hospitaalridder bij de Maltezer Orde. Daar belandt hij in de gevangenis en vlucht naar Sicilië, waar hij sterft. De Italiaanse auteur (1925) is bekend door zijn detectiveromans. Deze bijzondere, goed vertaalde novelle is een juweeltje voor lezers geïnteresseerd in de geschiedenis van de schilderkunst. Het boeiende, soms zelfs spannende verhaal geeft veel info over Caravaggio en is mooi ui…Lees verder

Over Andrea Camilleri

CC BY 3.0 - Foto van/door [[Marco Tambara [thambar] cc-by-3.0]]

Andrea Calogero Camilleri (Porto Empedocle, 6 september 1925 – Rome, 17 juli 2019) was een Italiaans schrijver. Zijn detectiveromans over inspecteur Montalbano zijn in meerdere talen vertaald en vormen de basis van een televisieserie.

Levensloop

In 1944 begon Camilleri met een studie literatuur, die hij overigens niet afmaakte, en begon gedichten en korte verhalen te publiceren. In 1945 won hij daarvoor de "Premio St Vincent". Ook werd hij lid van de Italiaanse Communistische Partij. Van 1948 tot 1950 studeerde Camilleri toneel- en filmregie aan de Accademia Nazionale d'Arte Drammatica 'Silvio d'Amico' en begon te werken als scenarioschrijver. Hij regisseerde toneelstukken van Luigi Pirandello en Samuel Beckett.

In 1957 trouwde hij met Rosetta Dello Siesto, met wie hij drie kinderen kreeg. Bij de RAI werkte Camilleri aan diverse producties, zoals Inspecteur Maigret. In 1977 keerde hij terug naar de Accademia 'Silvio d'Amic…Lees verder op Wikipedia

Suggesties