Boek
Nederlands

The lord of the rings : Gollem : hoe de filmmagie tot stand kwam

Andy Serkis (auteur)

The lord of the rings : Gollem : hoe de filmmagie tot stand kwam

Beschrijving van de technieken die werden gebruikt bij het tot leven brengen van de figuur Gollem bij de verfilming van 'In de ban van de ring' van Tolkien.
Extra onderwerp
Jackson, Peter
Titel
The lord of the rings : Gollem : hoe de filmmagie tot stand kwam
Auteur
Andy Serkis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Lord of the rings : Gollum : how we made movie magic
Uitgever
Amsterdam: M, 2004
119 p. : ill.
ISBN
90-225-3775-7

Besprekingen

Acteur Andy Serkis staat aan de basis van de computer-generated (CG) figuur die de Gollem voorstelt in de driedelige verfilming door regisseur Peter Jackson van Tolkiens meesterwerk 'The Lord of the Rings'. Gollem, een van de fascinerendste figuren uit 'The Lord of the Rings', bleek een van de moeilijkst te creëren personages te zijn. Hij is een weerzinwekkend, lelijk, tragikomisch en onbetrouwbaar gedrocht, dat eeuwen lang onder de grond heeft geleefd met 'zijn lieveling', de beroemde ring, waar het hele verhaal om draait. Drie delen (films) lang probeert Gollem zijn lieveling terug te krijgen. In dit boek zie en lees je hoe de Gollem werd gecreëerd en levensecht werd gemaakt. In de films is de Gollem-vertolking van de acteur nauw verweven met de digitale animatie waardoor een zeer levensechte figuur is ontstaan. Andy Serkis vertelt op heel persoonlijke wijze over zijn werk voor de Gollem rol, dat bijna vijf jaar heeft geduurd, en zijn leven in die tijd. Een fascinerend lees- en kijk…Lees verder

Over Andy Serkis

CC BY 2.0 - Foto van/door Ibsan73

Andrew Clement (Andy) Serkis (Ruislip (West-Londen), 20 april 1964) is een Engelse film- en theateracteur van Britse en Armeense afkomst. Bij het grote publiek vooral bekend door zijn rol als Sméagol en Gollem in The Lord of the Rings-trilogie. Ook de vertolking van King Kong in de remake uit 2005 nam hij voor zijn rekening.

Biografie

Andy Serkis groeide op in West-Londen en wist al vroeg in zijn leven wat hij wilde worden, namelijk schilder of grafisch artiest. Hij ging dan ook "Visual Arts" (visuele kunsten) studeren aan de Lancaster University. Tijdens zijn studie woonde hij nabij het Lake District waar hij veel tijd kon spenderen aan een andere grote hobby, namelijk bergklimmen.

Vanuit zijn studie raakte Serkis betrokken bij de afdeling theaterstudies. Er werd daar uitgebreid aandacht besteed aan decorstukken en aanverwant. Het acteren sprak Serkis echter al snel meer aan. Het stuk Gotcha van Barrie Keef…Lees verder op Wikipedia