Boek
Nederlands

Prinses van de steppe

Anne Rutyne (auteur)
+1
Prinses van de steppe
×
Prinses van de steppe Prinses van de steppe

Prinses van de steppe

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Sasja, de dochter van de koning van de Sarmaten, is een echte wildebras. Ze kan jagen en vechten als de beste. Net als de andere vrouwen van haar volk. Maar de rij- en schietkunsten van de temperamentvolle Sasja overstijgen alles. En ze staat op haar vrijheid
Onderwerp
Oudheid, Rollenpatronen
Titel
Prinses van de steppe
Auteur
Anne Rutyne
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2003
117 p.
ISBN
90-5908-063-7

Besprekingen

Vijftien jaar na het verschijnen van De bedreigde steppen (1988) verschijnt een herwerkte versie van het boek. Met recht, want zowel de inhoud als de invalshoek zijn origineel en boeiend. Anne Rutyne liet zich leiden door Herodotos en zij neemt de tieners mee naar 514 voor Christus. De Perzische koning Darius wil zijn grootste handelsrivaal, Griekenland, uitschakelen. Daarvoor moet hij het gebied van de steppevolkeren doorkruisen. De koning van de Scythen roept zijn buren op tot een bondgenootschap tegen Darius. Het verbond zal bezegeld worden door het huwelijk van de Sarmatische prinses Sasja en de Scytische koningszoon Marit. Anne Rutyne kleurt dit klassieke gegeven in en focust op de twee hoofdrolspelers. Wat aarzelend, want dat de eerste, toevallige ontmoeting van Sasja en Marit op een grote flop uit zou draaien, was voorspelbaar. Maar het peilen naar de reden van die mislukking -- botsende karakters en verschillende opvoedingspatronen -- is interessant.

Sasja profi…Lees verder
Ruim 500 v.Chr. gaan verschillende stammen rond de Zwarte Zee een verbond aan tegen de oprukkende Perzen. De vrijgevochten Sarmatische prinses Sasja wordt ter bezegeling van zo'n afspraak uitgehuwelijkt aan de Scythische prins Marit, die er veel traditioneler opvattingen over de rol van de vrouw op nahoudt. Dat botst vanzelfsprekend, en pas na levensgevaarlijke avonturen daagt er iets van respect, vertrouwen, liefde. De vrouwelijke hoofdpersoon is sterk neergezet, wellicht wat te veel vanuit een hedendaagse opvatting over rolpatronen. De alwetende verteller weet soms wat minder raad met de karakters van anderen. Veel historische gegevens zijn in het verhaal ingebed; moeilijke begrippen worden in voetnoten verklaard. Er is veel actie; inleven is goed mogelijk. De wijze waarop een dreigende slechte afloop wordt omgebogen, komt over als een deus ex machina. Geen illustraties, wel een verduidelijkende historische kaart. Uitnodigend omslag. Vanaf ca. 12 jaar.