Boek
Nederlands

De bevrijding van Vlaanderen

Arnout Hauben (auteur), Johanna Spaey (auteur)
Geschiedenis van de bevrijding van Vlaanderen in 1944-1945 in woord en beeld, mede aan de hand van ooggetuigenverslagen.
Titel
De bevrijding van Vlaanderen
Auteur
Arnout Hauben 1976- Johanna Spaey 1966-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Polis, 2020
205 p. : ill.
ISBN
9789463105248 (paperback)

Besprekingen

Begin september 1944 hadden de Duitsers zich uit het grootste deel van Vlaanderen teruggetrokken. Tot de uiteindelijke overgave in mei 1945 verstreken nog heel wat bange maanden. Dat de bevrijding veel vreugde, maar ook verdriet met zich meebracht, hoeft weinig toelichting. De strijd om de haven van Antwerpen kostte heel wat mensenlevens en door de inzet van V1 en V2 werd veel terreur gezaaid. Om de ervaringen over deze periode te bewaren voor de toekomst gaat de auteur in gesprek met ooggetuigen. Zij delen hun ervaringen en vertellen hoe deze periode hun verdere leven beïnvloed heeft. De verhalen worden in vlot leesbaar verslag weergegeven. Informatieve pagina's brengen waar nodig extra duiding. De afwisseling van getuigenissen, informatie en authentiek beeldmateriaal (in kleur en zwart-wit) maakt dit boek tot een sterk geheel. Sterk speurwerk brengt niet alleen klaarheid binnen de eigen familiegeschiedenis van de auteur. Het zoekwerk rond de laatste V1 van 29 maart 1945 in Kalmthout…Lees verder

Over Arnout Hauben

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door De Chinezen

Arnout Hauben (Leuven, 1976) is een Vlaams televisiemaker en medeoprichter van het productiehuis De chinezen.

Biografie

Na zijn studie documentaire aan de filmschool Sint-Lukas Brussel start Arnout Hauben zijn carrière in 1999 bij het productiehuis Woestijnvis. Hij werkt er als regisseur en reporter mee aan programma’s als Man bijt Hond en Meneer Doktoor. Daarnaast regisseert hij de documentairefilm Geel (2006), over de gelijknamige plaats in de Kempen waar mensen met een mentale beperking harmonieus samenleven met de andere inwoners van het stadje. Deze film wint in 2005 de prijs van beste documentaire op het Seagate Foyle Film Festival in Groot-Brittannië en wordt in 2006 uitgezonden op de zender Canvas. In 2010 verschijnt Hauben voor het eerst zelf voor de camera in het programma Weg naar Compostela waarin hij verslag uitbrengt van zijn avontuurlijke voettocht naar het Spaanse bedevaartsoord.

Lees verder op Wikipedia