Boek
Nederlands

De eeuwige vreemdeling

Een mysterieuze Portugees-joodse man komt na een zwerftocht door Europa in de tweede helft van de 16e eeuw in Amsterdam terecht.
Titel
De eeuwige vreemdeling
Auteur
Bergljot Hobaek Haff
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Den evige jode
Uitgever
Breda: De Geus, 2005
220 p.
ISBN
90-445-0544-0

Besprekingen

De Noorse schrijfster Bergljot Hobaek Haff is in Noorwegen meermaals onderscheiden met literaire en academische bekroningen. De eeuwige vreemdeling is een meeslepende historische roman, waarin individuen proberen te overleven in een chaotische wereld waarin vooroordelen, geweld, en verraad worden aangewend als instrumenten tegen de vrijheid van denken. We bevinden ons in de 16e eeuw, maar het gegeven heeft bij aanvang van de 21e eeuw op wereldvlak weinig aan actualiteit ingeboet.

De ontdekkingen op het einde van de 15e eeuw leidden tot een uitbreiding van de fysieke wereld, een verruiming die zich al vlug ook zou doorzetten in het menselijk denken. In eerste instantie werd de verworven kennis van astronomie en biologie aangewend ter ondersteuning van het theologische denken (de scholastiek), maar na verloop van tijd pasten de inzichten van wetenschappers en filosofen niet langer in het keurslijf van de dogmatische geloofsregels, wat leidde tot schisma's binnen de monolit…Lees verder
'Mysterieus' is het woord om deze roman te typeren. De hoofdpersoon, geboren in Ancona (Italië) uit Portugees-joodse ouders, wordt glasblazer in Venetië, studeert medicijnen in Padua, ontmoet op zijn trektochten door half Europa zowel Luther als Calvijn en komt ten slotte met zijn dochtertje dat voor een jongen moet doorgaan, in Amsterdam terecht waar hij bij zijn zuster gaat wonen die een glasblazerij drijft; daar wordt hij lenzenslijper. De schilder Pieter Bruegel uit Vlaanderen komt enige tijd bij hem in Amsterdam wonen en geeft voor de familie 'lezingen' over enige van zijn beroemdste schilderijen. Dit is nog maar een sterk ingekorte en gedeeltelijke beschrijving van de gebeurtenissen. Er komt ook wat kabbala aan te pas, en de grote vraag is of de hoofdpersoon misschien Ahasverus, de wandelende jood, zou zijn. Het is allemaal wel erg veel en niet allemaal even waarschijnlijk. Dat de uitgever het werk van deze Noorse schrijfster vergelijkt met dat van Hella Haasse is echt wel een b…Lees verder

Over Bergljot Hobaek Haff

Bergljot Hobæk Haff (Botne, 1 mei 1925 – 12 februari 2016) was een Noors schrijfster. Ze schreef voornamelijk romans en neemt een geheel eigen plaats in binnen de Noorse literatuur van de twintigste eeuw.

Leven en werk

Bergljot Hobæk groeide op als dochter van twee docenten. Haar middelbare school volgde ze in Sandefjord. Na haar eindexamen vertrok ze naar Oslo en volgde een opleiding tot leraar. In 1948 huwde ze Jørgen Haff, met wie ze in Kopenhagen ging wonen. Beiden werkten er in het onderwijs. In 1957 stopte ze in het onderwijs om zich volledig op het schrijven te concentreren. In 1959 keerde ze kort terug naar Noorwegen. Na een echtscheiding ging ze in 1964 terug naar Denemarken, waar ze hertrouwde. In 1972, nadat ook het tweede huwelijk in echtscheiding was geëindigd, keerde ze definitief terug naar Noorwegen en woonde de rest van haar leven in Oslo.

Haff debuteerde in 1956 met de psychologische roman Raset (…Lees verder op Wikipedia