Boek
Nederlands

De cowboy van Normandië : scenario van Boris Vian

Boris Vian (auteur), Kiki Coumans (vertaler)

De cowboy van Normandië : scenario van Boris Vian

Scenario van de Franse auteur Boris Vian (1920-1959) over een rijke Amerikaanse cowboy die uiteindelijk rust vindt in Normandie͏̈.
Titel
De cowboy van Normandië : scenario van Boris Vian
Auteur
Boris Vian 1920-1959
Vertaler
Kiki Coumans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le cow-boy de Normandie
Uitgever
[Bleiswijk]: Uitgeverij Vleugels, 2020
35 p.
ISBN
9789493186101 (paperback)

Besprekingen

Boris Vian (1920-1959) was een vrolijk surrealistische romanschrijver en chansondichter, (kort) levend in het naoorlogse existentialistische gewoel rondom het sartriaanse Saint-Germain-des-Prés. In dit mooi vormgegeven boekje wordt een poging gedaan hem kortstondig aan de vergetelheid te ontrukken met een van de 18 nagelaten scenario's uit de posthume bundel 'Rue des Ravissantes'. Het is een even komisch als oubollig verhaal over een nostalgische Amerikaanse cowboy, die met de olie van zijn grondgebied het geld voor het opscheppen heeft, maar snakkend naar rust en pure lucht pas in een achterlijk Normandisch dorpje, overigens niet zonder slag of stoot, aan zijn trekken komt. Men denke aan 'Cowboy Henk' van Kamagurka en Herr Seele.

Over Boris Vian

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Photomaton Archives Cohérie Boris Vian" (propriétaire du cliché)

Boris Paul Vian (Ville-d'Avray, 10 maart 1920 – nabij Parijs, 23 juni 1959) was een Frans schrijver, ingenieur, dichter, chansonnier en jazztrompettist. Hij heeft ook onder het pseudoniem Vernon Sullivan gepubliceerd.

Leven en werk

Zijn werk was vaak controversieel, zeker in het Frankrijk van de jaren 50. Hij heeft 11 romans geschreven, vier dichtbundels, diverse theaterstukken, filmscenario's, chansons, et cetera. Vian vertaalde het werk van Raymond Chandler in het Frans.

Als trompettist was hij vaak te beluisteren in de jazzclub "Tabou", destijds in de Rue Dauphine, nabij het literaire en culturele centrum Saint-Germain-des-Prés in Parijs. Vian schreef om en nabij de 400 chansons. Zijn bekendste is Le déserteur, een pacifistisch lied geschreven ten tijde van de oorlog in Frans Indochina. Naar aanleiding van dit lied werd Vian aangeklaagd door de Franse overheid maar hij werd vrijgesproken. Zijn liedjes…Lees verder op Wikipedia

Suggesties