Boek
Nederlands

De wonderen van Jezus-Eik : mirakelverhalen uit de zeventiende eeuw

Craig Harline (auteur)

De wonderen van Jezus-Eik : mirakelverhalen uit de zeventiende eeuw

Vijf verhalen, spelend in het 17e eeuwse Belgie͏̈, waarin geloof in wonderen, heiligen en bedevaartsoorden centraal staan.
Titel
De wonderen van Jezus-Eik : mirakelverhalen uit de zeventiende eeuw
Auteur
Craig Harline
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Miracles at the Jesus Oak : histories of the supernatural in Reformation Europe
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2003
276 p. : ill.
ISBN
90-351-2586-X

Besprekingen

Bij het bestuderen van het verleden hanteren historici grosso modo twee werkmethodes: de ene richt zich op de macrogeschiedenis en heeft oog voor grote structuren en ontwikkelingslijnen; de andere concentreert zich op beperkte feiten uit het verleden en plaatst die gaandeweg in een groter kader. Craig Harline, de Amerikaanse historicus die 'de wonderen van Jezus-Eik' beschreef, heeft weinig affiniteit met de grote geschiedschrijving. Hij houdt van de petite histoire, van mensen van vlees en bloed die in het verleden allerlei zaken hebben meegemaakt en doorstaan. Voor hem zijn zij de geprivilegieerde getuigen van de geschiedenis.

Tijdens zijn onderzoek concentreert Harline zich steeds op één centraal thema: de Contrareformatie in de Nederlanden. Eerder verschenen al de succesrijke De verzoekingen van zuster Margriet, over het kloosterleven in de 17e eeuw, en Verloren schapen, schurftige herders, over Mathias Hoving, aartsbisschop van Mechelen. Steeds weer hanteert …Lees verder
Dit boek bevat vijf verhalen over mirakels, geloof in de hulp van Maria en de heiligen, wonderbaarlijke genezingen en bedevaartsoorden in het Nederlandstalige deel van België in de zeventiende eeuw. Daaronder zijn bijvoorbeeld een ruzie tussen twee dorpen over een nieuw heiligdom en een prostituee die hosties voor toverijdoeleinden verkocht. Alles is gebaseerd op archieven en wordt met veel details, boeiend verteld. De auteur stelt als basisvraag wat de mirakels voor de mensen zelf betekenden, en schetst nauwkeurig de context van de juridische discussies, de angst voor het nabije protestantisme in Nederland, en de kerkelijke denkbeelden. Het geeft een goed inzicht in de leef- en denkwereld in die tijd. De auteur, een Amerikaanse historicus, publiceerde vorig jaar met Eddy Put het veelgeprezen 'Verloren schapen, schurftige herders'. Een zeer interessant boek. Met 70 pagina's (ingewikkelde) noten en beredeneerde bibliografie. Enkele zwartwitillustraties.