Boek
Nederlands

Ondertussen in Dopamine City

DBC Pierre (auteur), René Kurpershoek (vertaler)

De ingenieuze en groots opgezette nieuwe roman van DBC Pierre vertelt het verhaal van rioolwerker en weduwnaar Lonregan ('Lon') Cush. Hij wordt ontslagen bij de afdeling Environmental Services van Octagon, een zeer schimmig bedrijf dat het volledig voor het zeggen heeft in de fictieve Amerikaanse stad waar Lon met zijn twee kinderen woont. Machines nemen voortaan Lons werk over.
Lon staat

Titel
Ondertussen in Dopamine City
Auteur
DBC Pierre
Vertaler
René Kurpershoek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Meanwhile in Dopamine City
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2021
396 p.
ISBN
9789463810166 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Vaders strijd tegen de likes

DBC Pierre splitst zijn roman in tweeën: links de monologen, rechts de nieuwsfeed. Irritant.

Death by butter challenge, ogen stofzuigen challenge, muis in de blender challenge; Shelby, het negenjarige dochtertje van Lon Cush is nog geen week in het bezit van een smartphone of ze is al bereid haar ziel aan de duivel te verkopen voor likes. Schaamte naar nul, kijkcijfers omhoog, constateert Lon vol afgrijzen.

Al negen jaar lang bewaart hij een diepvrieszakje met daarin een T-shirt waarvan hij zweert dat het naar zijn overleden vrouw ruikt. Zij stierf in het kraambed en liet hem achter met twee 'kettertjes'.

Stevig geworteld in het analoge tijdperk ziet hij de toekomst bevreesd tegemoet en die arriveert als zijn baan als rioolmedewerker wordt overgenomen door een robot en hij maatschappelijk werk op zijn dak krijgt nadat hij Shelby een tik op de wang heeft gegeven. Lon krijgt het dringende advies haar van een mobiel te voorzien met een locatiemelder van 'Het Concern' zodat er van afstand een oogje in het zeil kan worden gehouden. Veel keus heeft de alleenstaande…Lees verder

Over DBC Pierre

CC BY 3.0 - Foto van/door Günter Prust

DBC Pierre (Adelaide, juni 1962) is het pseudoniem van de Australische schrijver Peter Warren Finlay.

DBC staat voor Dirty But Clean ('smerig maar schoon'; maar clean kan ook 'niet meer verslaafd' betekenen) en Pierre is de bijnaam die de schrijver van zijn vrienden kreeg. Hij werd in Australië geboren, maar groeide op in een rijke Britse gemeenschap in Mexico en ziet zichzelf nog steeds meer als Mexicaan dan als Australiër.

Hij heeft echter niet lang kunnen genieten van de rijkdommen die zijn familie had in Mexico. Toen hij 16 jaar was, werd zijn vader ziek. Bovendien schreef de Mexicaanse president José López Portillo een decreet uit waarin hij het banksysteem van het land nationaliseerde. Dit kostte Finlays familie haar fortuin en hij noemt deze gebeurtenis zelf het begin van al zijn problemen.

Hij is namelijk zowel drugs- als gok-verslaafd geweest. Om aan geld te komen, heeft hij zelfs het huis van een van zijn vrienden verkocht en de o…Lees verder op Wikipedia