Boek
Nederlands

De krekels van de Provence : brieven uit mijn Mas

Gaston Durnez (auteur)
+1
De krekels van de Provence : brieven uit mijn Mas
×
De krekels van de Provence : brieven uit mijn Mas De krekels van de Provence : brieven uit mijn Mas

De krekels van de Provence : brieven uit mijn Mas

Genre:
In dit boek bundelt Provenceminnaar Gaston Durnez een reeks brieven aan zijn thuisbasis in het Noorden. Brieven over de mensen en dingen die hij in deze zo beroemde Franse streek met nieuwsgierige vreugde ontmoet en observeert.
Onderwerp
Provence
Titel
De krekels van de Provence : brieven uit mijn Mas
Auteur
Gaston Durnez
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2004
224 p. : ill.
ISBN
90-209-5734-1

Besprekingen

Schrijvend over Jean Giono, een van zijn geliefde Provençaalse auteurs, noteert Gaston Durnez: "Wie de Provence bemint, bemint heel de wereld of helemaal niets". Onder de titel De krekels van de Provence verzamelde Durnez een reeks kronieken die hij eerder publiceerde in 'De Standaard' en 'De Financieel-Economische Tijd'. In de voetsporen van auteurs die de Provence voor eeuwig en altijd op de kaart van cultuurminnaars hebben gezet (J. Giono, A. Daudet, F. Mistral, M. Mauron, H. Bosco, Petrarca en diens geliefde Laura...) trekt Durnez door het land van de krekel. Die 'cigale' is het symbool geworden van de Provence, nadat dichter Mistral en zijn artistieke vrienden binnen het genootschap dat zij de Félibrige doopten, de krekel als zinnebeeld kozen en hierbij terugdachten aan de Grieken, voor wie het diertje het symbool was van de liefde voor de muziek en de literatuur. Overigens: ook entomoloog J.-H. Fabre, voorvader van keverkunstenaar Jan Fabre, was lid van de Félébrige. In z…Lees verder
De Vlaamse auteur Gaston Durnez is een liefhebber van de Provence en vanuit zijn imaginaire landhuis aldaar schrijft hij de 'Brieven uit mijn Mas', een verwijzing naar het werk van Alphonse Daudet, chroniqueur van deze streek. Het zijn journalistiek-literaire impressies over diverse onvermijdelijke en onverwachte aspecten van dit mythische gedeelte van Frankrijk. Over landschappelijke, literaire, culinaire, historische en folkloristische onderwerpen wordt verhaald in een aangename stijl met veel liefde en terloopse deskundigheid: grote figuren als Petrarca, Daudet, Mistral, Giono, Bosco en Van Gogh worden scherp geportretteerd, maar ook het decor (krekels, olijfbomen, platanen) wordt fraai in beeld gebracht. Het boek is geïllustreerd met kleurige aquarellen van Lieve Zeghers.

Over Gaston Durnez

Gaston Cyriel Durnez (Wervik, 9 september 1928 – Lier, 22 november 2019) was een Vlaamse dichter, prozaschrijver en journalist.

Journalistieke carrière

Hij was de zevende zoon in een arbeidersgezin met elf kinderen. In mei 1945, hij was toen zestien jaar, begon Durnez als journalist te werken voor De Nieuwe Standaard, later voor De Nieuwe Gids, 't Vrije Volksblad en Het Nieuws van den Dag. Vanaf 1953 schreef hij voor De Standaard en Het Nieuwsblad. Hij verliet deze kranten slechts voor een periode tussen 1966 en 1969 waarin hij redacteur was voor de kranten van de Brabant Pers (Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad) en voor Het Volk, en literair adviseur bij uitgeverij Van In. Hij ging in 1992 met pensioen, maar hij bleef productief met columns en biografieën.

Durnez was initiatiefnemer van de Encyclopedie van de Vlaamse Beweging en redacteur van Ons Erfdeel. …Lees verder op Wikipedia