Een ontwikkeld man met een belangrijke maatschappelijke positie die door een beroerte getroffen werd, geeft zich tijdens zijn gedwongen nietsdoen in een ziekenhuis rekenschap van zijn daden in het verleden.
Onderwerp
Beroerten, Ziekten
Titel
Het gebeier van Bicêtre
Auteur
Georges Simenon
Vertaler
Reintje Ghoos Jan Pieter Van der Sterre
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les anneaux de Bicêtre
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
300 p.
ISBN
9789023495109 (paperback)

Besprekingen

Een Parijzenaar, vijftiger, opgeklommen tot een hoge functie in de publiciteitswereld, krijgt een bloedstolling in de hersenen. Het boek bevat een beschrijving van zijn verblijf in het ziekenhuis, dat hij tenslotte genezen verlaat. Het gezichtspunt is dat van de patiënt. Zijn steile terugval tot hulpeloosheid en de aanpassing daaraan; zijn veranderend perspectief op de rest van zijn leven en zijn overpeinzingen over zijn leven in het licht daarvan, het is allemaal zeer overtuigend geschreven in deze roman. Simenon is een meester in situatiebeschrijving, dialoog en de dosering van flash-backs en het is hier gebruikt om een boeiend thema uit te werken. Dit is, kortom, een waardig alternatief voor de platgetreden paden der doktersroman; velen zullen ook dit boek in één adem uitlezen. Pocketeditie ter gelegenheid van de 100e geboortedag van de Belgische schrijver van detectives en psychologische romans. De boeken zijn opnieuw vertaald en vormgegeven met klassieke fotografie.

Over Georges Simenon

Georges Joseph Christian Simenon (Luik, 13 februari 1903 – Lausanne, 4 september 1989) was een Franstalige Belgische schrijver. Simenon werd bij het grote publiek vooral bekend als de schrijver van 75 detectiveromans en 28 korte verhalen over Maigret. Daarnaast schreef hij nog eens 136 psychologische romans en honderden andere verhalen en novellen. Hij schreef aanvankelijk ook onder de pseudoniemen Georges Sim, Christian Brulls, Gom Gut, Georges d'Isly, Jean du Perry, Jean Dorsage, Jacques Dorsonne, Luc Dorsan, Georges-Martin-Georges en Gaston Vialis.

Biografie

Jeugd

Georges Simenon werd geboren te Luik, Rue Léopold 26 (nu nummer 24) als zoon van Désiré Simenon en Henriette Brühl. De voorouders van zijn vader waren afkomstig uit Wallonië, die van zijn moeder uit Nederland en Duitsland. Zijn vader was werkzaam als boekhouder bij een verzekeringsmaatschappij. Zijn drie jaar jongere broer Christian …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek