Boek
Nederlands

Notities van Nemo : verhalen en novellen

H.C. ten Berge (auteur)

Notities van Nemo : verhalen en novellen

Genre:
Extra onderwerp
verhalen
Titel
Notities van Nemo : verhalen en novellen
Auteur
H.C. ten Berge 1938-
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Koppernik, © 2019
340 p.
ISBN
9789492313775 (paperback)

Besprekingen

Bundel verhalen en novellen van de Nederlandse dichter, essayist, prozaschrijver en vertaler H.C. ten Berge (1938) die in 2006 de P.C. Hooftprijs ontving voor zijn oeuvre. De teksten zijn eerder uitgegeven in de periode 1965-2012. Uit zijn omvangrijke proza, dat al jaren niet meer verkrijgbaar was, zijn vijf novellen en acht verhalen geselecteerd voor deze verzameling. Enkele bijdragen zijn enigszins bewerkt of aangevuld. De auteur balanceert op het snijvlak van fictie en non-fictie, verbeelding en waarheid en het werk ademt de sfeer van de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. Onderwerpen zijn (verzonnen) reizen, landschappen, relaties en ex-relaties. Niet eenvoudig leesbaar. Surrealistisch proza voor een literair publiek.

Over H.C. ten Berge

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Elbert Besaris

Johannes Cornelis (Hans) ten Berge (Alkmaar, 24 december 1938) is een Nederlands dichter, prozaschrijver, essayist en literair vertaler. Hij publiceert onder de naam H.C. ten Berge.

Literaire loopbaan

Ten Berge debuteerde in 1964 met de dichtbundel Poolsneeuw. Hij vertaalde werk van onder anderen Ezra Pound. Voor Ten Berge is dichten een vorm van onderzoek. Hij heeft een grote belangstelling voor natuurvolken als de Eskimo's en de Azteken. In 1967 richtte hij het tijdschrift Raster op, waarvan hij lange tijd de enige redacteur was.

H.C. ten Berge ontving op 19 mei 2006 de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre, dus ook zijn prozawerken, omdat de jury van mening was dat zijn poëzie onlosmakelijk verbonden is met zijn proza.

De auteur heeft zijn roman De stok van Schopenhauer (2012) in eigen beheer uitgegeven omdat zijn uitgever en andere uitgevers het boek niet wilden publicer…Lees verder op Wikipedia