In een nabije toekomst die herstellende is van een historische catastrofe krijgen twee geliefden het door toenemend toezicht steeds moeilijker.
Titel
J
Auteur
Howard Jacobson
Vertaler
Jan Fastenau
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
J
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2015
350 p.
ISBN
9789044628715 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Gij zult vergeten

ROMAN. In zijn schitterende dystopie J schetst de Britse schrijver Howard Jacobson een onrustwekkend beeld van een maatschappij die bewust de ogen sluit voor een gruwelijke episode uit het verleden.

Wanneer Ailinn Solomons in het fictieve plaatsje Port Reuben arriveert, begint Kevern (spreek uit: Kie-vern) 'Coco' Cohen een relatie met haar. Zij is 25, hij 40. Zij is een wees, hij is in het dorp op de wilde kliffenkust geboren. Zij maakt papieren bloemen, hij is een houtdraaier, gespecialiseerd in kunstig bewerkte lovespoons voor toeristen.

Maar hier houdt de schijnbare normaliteit op. Ten eerste worstelt zowel Ailinn als Kevern met het leven. 'Denken aan liefde was denken aan de dood', vindt Ailinn. Voorts vraagt ze zich af of ze misschien door anderen in de armen van Kevern werd gedreven. En als dat zo is, wat willen die anderen dan van haar? Of van hen? Kevern van zijn kant vraagt zich al zijn hele leven af waarom zijn vader twee vingers over zijn lippen legde als hij een woord gebruikte dat met een j begon.

Ten tweede leven ze in een samenleving die de herinnering aan het verleden afraadt. Zo staan de autoriteiten de burgers slechts één artikel per huishouden …Lees verder

In een niet al te ver verwijderde toekomst is Engeland veranderd in een natie waarin iedereen een andere achternaam heeft gekregen, humor wordt afgeraden vanwege haar ontregelende functie, sociale media praktisch zijn verdwenen en mensen nog maar vage herinneringen hebben aan de onduidelijke maar apocalyptische gebeurtenis die steeds wordt omschreven als ‘wat er was gebeurd, indien het was gebeurd’. In deze ‘1984’-achtige staat beginnen twee schuchtere mensen een liefdesrelatie. Maar hebben zij elkaar spontaan ontmoet of worden ze door een geheime instantie vanwege hun achternamen (Cohen en Salomons) in elkaars armen gedreven? Bittere en zwartkomische satire waarin de lezer meer weet dan de personages en dus ook inzicht heeft in de historische context van zowel onze eigen maatschappij als die van deze roman, en dus ook in wat de machthebbers daarvan mogelijk van plan zijn. Goed geschreven en zeer onrustbarend, een knappe prestatie.

Over Howard Jacobson

Howard Jacobson (Manchester, 25 augustus 1942) is een Engels schrijver en journalist.

Jacobson is vooral gekend vanwege zijn komische literatuur waarin vooral de dillemma's van Brits-Joodse karakters centraal staan. Hij won de Booker Prize in 2010 voor The Finkler Question. Hij doceerde Engels op meerdere universiteiten.

Werk

Fictie

 • Coming From Behind, Chatto & Windus, 1983
 • Peeping Tom, Chatto & Windus, 1984
 • Redback, Bantam, 1986
 • The Very Model of a Man, Viking, 1992
 • No More Mister Nice Guy, Cape, 1998
 • The Mighty Walzer, Cape, 1999
 • Who's Sorry Now?, Cape, 2002
 • The Making of Henry, Cape, 2004
 • Kalooki Nights, Cape, 2006
 • The Act of Love, Cape, 2008
 • The Finkler Question, Bloomsbury, 2010 (winnaar Man Booker Prize 2010) ISB…Lees verder op Wikipedia