Boek
Nederlands
Studie over het leven en de literaire werken van de Engelse auteur (1892-1973).
Onderwerp
Tolkien, J.R.R
Titel
Tolkien
Auteur
Humphrey Carpenter
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
J.R.R. Tolkien : a biography
Uitgever
Franeker: Van Wijnen, 1992
271 p. : ill.
ISBN
90-5194-082-3

Besprekingen

Dit is de derde maal dat deze biografie van J.R.R. Tolkien (1892-1973), grondlegger van het fantasy-genre, in het Nederlands wordt uitgegeven. Het colofon geeft onterecht aan dat dit de tweede uitgave is. Deze heruitgave is - gelijk de vorige - ongewijzigd ten opzichte van de eerste druk uit 1978. Een groot tekort is echter het ontbreken van alle foto's. Ondanks zijn relatieve ouderdom is deze Tolkienbiografie nog steeds de beste die er is. Met medewerking van de familie en de uitgever was de auteur in staat een boeiend beeld te schetsen van Tolkien, zowel de man als de schrijver. De biografie richt zich voornamelijk op de beschrijving van het leven van Tolkien. Het werk wordt behandeld in de optiek van Tolkiens beweegredenen en invloeden. Minder oog is er voor de interpretatie van dat werk. Die taak is door velen daarna met wisselend succes volbracht. Een belangrijk werk over een vooraanstaande auteur.

Over Humphrey Carpenter

Humphrey William Bouverie Carpenter (Oxford, 29 april 1946 – Oxford, 4 januari 2005) was een Engelse biograaf, schrijver en radiospreker.

Carpenter woonde vrijwel zijn hele leven in Oxford. Zijn vader, Harry Carpenter, was verbonden aan de universiteit en werd later anglicaans bisschop van de stad. Zijn moeder, Urith Trevelyan, was onderwijzeres. Humphrey, hun enige kind, studeerde Engels aan Keble College in Oxford, en ging na zijn afstuderen voor de BBC werken; later werd het de lokale tak van de BBC in Oxford. Midden jaren zeventig begon hij zijn loopbaan als auteur. Zijn vroege dood werd veroorzaakt door een longembolie.

Biografieën

Carpenter schreef biografieën over onder meer de auteurs J.R.R. Tolkien (1977) (en hij redigeerde tevens de uitgave van Tolkiens brieven), W.H. Auden (1981), Ezra Pound (1988) en Evelyn Waugh (1989). Daarnaast wijdde hij zich aan de levensbeschrijving van…Lees verder op Wikipedia