Boek
Nederlands

Muziek in het kippenhok

Ivo De Wijs (auteur), Nicolle Van den Hurk (illustrator)
+1
Muziek in het kippenhok
×
Muziek in het kippenhok Muziek in het kippenhok
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Er is een kip met een trompet. Er is een kip met een viool. En ga zo maar door. Alle kippen maken muziek. De haan slaat de maat. En boer Gijs krijgt een idee...
Onderwerp
Kippen, Muziek
Leesniveau
AVI 3
Titel
Muziek in het kippenhok / Ivo de Wijs ; tek. van Nicolle van den Hurk
Auteur
Ivo De Wijs
Illustrator
Nicolle Van den Hurk
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2001
24 p. : ill.
ISBN
90-276-8892-3

Besprekingen

Voorliggend boekje uit de zesde Spetterserie is bedoeld voor kinderen die ongeveer 9 maanden leesonderwijs hebben gehad en die zelfstandig hun 'eigen boek' kunnen lezen.

Muziek in het kippenhok is het grappige verhaal van een kippenhok waar nogal wordt gevochten en geruzied. De reden? Een opstandige kip is het er niet mee eens dat de haan altijd de baas is. Waarom mag er nooit een kip de baas zijn? De haan gooit het over een andere boeg en begint de rebelse kip te charmeren met een liedje, zoals hij vroeger altijd deed. Het resultaat blijft niet uit; haan en kip worden verliefd en als klap op de vuurpijl vindt het hele kippenhok muziek maken zo leuk, dat er zelfs een heus optreden wordt georganiseerd. Een geestig verhaal, met grappige tekeningen in mooie basiskleuren. Er wordt rekening gehouden met het leesvermogen, zoals bv. het woord 'sjoow', dat in een correcte spelling onherkenbaar zou zijn voor jonge lezers, en nu wel een betekenis heeft.
[Sophie Van de Wouw]
De haan en de kip hebben ruzie in het kippenhok: ze willen allebei de baas zijn. Door al dat geruzie raken de andere kippen van de leg. Boer Gijs begint het te vervelen en hij hangt een gordijn op tussen de haan en de kippen. Dan begint de haan muziek te maken en al snel is er een heel orkest in het kippenhok. Alle kippen blij én weer aan de leg! Leuk, origineel en humoristisch verhaal met korte zinnen bedoeld voor kinderen van eind groep 3. Op iedere bladzijde begint een nieuw hoofdstukje met titel. De enige aanmerking die gemaakt zou kunnen worden, is dat tot tweemaal toe het woord show geschreven wordt als 'sjoow', iets wat niet nodig is. Geïllustreerd met heel veel grappige, energieke tekeningen in vrolijke kleuren. Ze passen goed bij de tekst. Verzorgde uitgave.

Over Ivo De Wijs

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Ivo Alphonsus Henricus Maria de Wijs (Tilburg, 13 juli 1945) is een Nederlands cabaretier, oud-leraar Nederlands, tekst- en liedjesschrijver, en radiomaker.

Biografie

Samen met zijn hechte vriend Pieter Nieuwint (als componist, pianist en zanger), en met Richard Fritschy en Aggie Terlingen (deze laatsten werden later opgevolgd door Marnix Kappers) vormde hij tussen 1971 en 1980 de cabaretgroep Kabaret Ivo de Wijs. Samen met Don Quishocking vormde zijn groep de top van het Nederlandse cabaret, tussen Lurelei en Neerlands Hoop.

Later schreef hij vooral teksten voor anderen, waarvan zijn werk voor Jasperina de Jong (De Gekkin van de Gracht) en Eric Herfst wellicht het bekendst is. Een goed overzicht hiervan is te vinden in de bloemlezing Het gaat goed met Nederland (Nijgh & Van Ditmar, 2001, ISBN 90-388-84133). In 1989 werd de Kees Stipprijs aan hem toegekend.

De Wijs is tevens be…Lees verder op Wikipedia

Suggesties