Boek
Nederlands
Op oudjaarsavond wordt Oslo opgeschrikt door een explosie. Alles wijst in de richting van een terroristische aanslag.
Onder de gewonden bevindt zich iemand die Alexander Blix goed kent. Ruth-Kristine Smeplass is de moeder van Patricia, die tien jaar geleden op tweejarige leeftijd werd ontvoerd. Blix was toen betrokken bij het onderzoek, maar er is nooit een spoor van het meisje gevonden.
Titel
Rookgordijn
Auteur
Jørn Lier Horst 1970- Thomas Enger
Vertaler
Kim Snoeijing
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Røykteppe
Uitgever
Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers, © 2021
335 p.
ISBN
9789400511385 (paperback)

Besprekingen

Rookgordijn

 Eerste zin. De traliedeur aan het eind van de gang sloeg dicht.

Wanneer op oudejaarsavond in Oslo het vuurwerk wordt ontstoken – denk precorona –, ontploft een bom die heel wat slachtoffers maakt. Politieman Alexander Blix redt een zwaargewonde vrouw die hij tot zijn verrassing herkent van een oude verdwijningszaak: de verslaafde Ruth-Kristine is de moeder van Patricia, een peuter die tien jaar eerder op klaarlichte dag werd ontvoerd. Ook aanwezig bij de explosie is onlineverslaggever Emma Ramm, wier nieuwe vriend onder de dodelijke slachtoffers is. Erg groot is de liefde niet, want in plaats van te treuren gaat Ramm snel weer aan het werk. Ze kent Blix van vroeger en de twee besluiten om samen deze zaak te onderzoeken. Het lijkt erop dat dit geen terreuraanslag was, maar dat iemand het specifiek op Ruth-Kristine had gemunt. Dat vermoeden wordt bevestigd als er een recente foto van de ontvoerde Patricia opduikt.Noren Jørn Lier Horst en Thomas Enger schrijven ook elk apart misdaadromans. De boeken omtrent Alexander Blix en Emm…Lees verder

Over Jørn Lier Horst

CC BY 2.0 - Foto van/door Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst (Bamble, 27 februari 1970) is een Noorse schrijver en voormalig rechercheur moordzaken. De werkplek van zijn personage William Wisting is maar een paar deuren verwijderd van Jorn Lier Horsts eigen bureau.

Bibliografie

Nullpunkt-trilogie, met co-auteur Thomas Enger

  • 2019: Nullpunkt (Nulpunt, A.W. Bruna Uitgevers, 2020)

Wisting-serie

  • 2018: Det innerste rommet (Cold-Case kwartet 2)
  • 2017: Katharina Koden (Cold-Case kwartet 1)
  • 2016: Når det mørkner
  • 2015: Blindgang (Dwaalspoor, A.W. Bruna Uitgevers, juli 2019)
  • 2013: Hulemannen (De kluizenaar, A.W. Bruna Uitgevers, 2018)
  • 2012: Jakthundene (Jachthonden, A…Lees verder op Wikipedia