Zestig jaar na een verwoestende, nucleaire oorlog met een buitenaards ras is de mensheid uitgeweken naar een van de manen van Saturnus. Jack Harper (Cruise) is samen met zijn echtgenote als enige naar Aarde teruggekeerd voor een speciale missie, maar de ontdekking van een mysterieuze vrouw uit zijn dromen doet hem twijfelen aan wat waarheid is.
Titel
Oblivion
Regisseur
Joseph Kosinski
Acteur
Tom Cruise Morgan Freeman
Componist
M83
Taal
Engels
Uitgever
Universal, 2013
1 dvd-video
Oorspr. opname
2013
Speelduur
ca. 120 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Italiaans, Spaans Ondertiteling: Nederlands, Engels voor slechthorenden, Frans, Arabisch, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, IJslands, Noors, Portugees, Zweeds Naar de graphic novel van Joseph Kosinski
EAN
5050582938449

Besprekingen

Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2013 van Joseph Kosinski (Tron: Legacy), met Tom Cruise, Olga Kurylenko, Morgan Freeman e.a. In 2077, jaren na een nucleaire oorlog, is Jack Harper is een eenzame veiligheidsreparateur op een verlaten en bijna geheel verwoeste aarde. Als Jack een hem onbekende vrouw redt uit een neergestort ruimteschip leidt dit tot een reeks gebeurtenissen waarbij het lot van de mensheid in zijn handen komt te liggen. Berend Jan Bockting (Volkskrant 11-4-'13) geeft slechts 2 (van 5) sterren: '(...) de ontwerpers creëren een consistente retro-sciencefictionlook, die doet denken aan een kruisbestuiving tussen Star Wars en Mad Max. Het is tegelijk tekenend voor het totale gebrek aan frisse ideeën.' Eric Le Duc (Telegraaf 11-4-'13) geeft 3 1/2 (van 5) sterren: 'Ons advies: geniet van alle futuristische pracht en praal, maar hou je wel je koppie erbij.' Ab zagt (Algemeen Dagblad 11-4-'13) geeft 4 (van 5) sterren: '(...) Kosinski bedacht een ingenieus sciencefictionavontu…Lees verder

Over Joseph Kosinski

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Gage Skidmore

Joseph (Joe) Kosinski (Milwaukee, 3 mei 1974) is een Amerikaans filmregisseur.

Biografie

Joseph Kosinski werd in 1974 in Milwaukee (Wisconsin) geboren als de zoon van Joel Kosinski en Patricia Provost. Zijn vader is een dokter van Poolse afkomst, zijn moeder is van Frans-Canadese afkomst. Hij groeide op in Marshalltown (Iowa).

In 1996 studeerde hij aan de Stanford-universiteit af in de richting werktuigkunde. Drie jaar later behaalde hij een master in architectuur aan de Columbia-universiteit.

Carrière

In 1999 richtte hij met zijn vroegere studiegenoot Dean Di Simone het bedrijf KDLAB op, een studio voor grafische vormgeving en digitale animatie. Met KDLab ontwierp hij verscheidene reclamespots, waaronder Les Jumelles (voor Nike) en Mad World (voor de videogame Gears of War).

In 2007 werden Kosinski's reclamespots en vis…Lees verder op Wikipedia

Suggesties