Boek
Nederlands

Help, ma is foetsie!

Karel Verleyen (auteur), Gunter Segers (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Hannah en Kurt hebben een oud toverboek gevonden; per ongeluk tovert Kurt mama weg. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Magie
Titel
Help, ma is foetsie! / Karel Verleyen ; ill. Gunter Segers
Auteur
Karel Verleyen
Illustrator
Gunter Segers
Taal
Nederlands
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2001
112 p. : ill.
ISBN
90-59320-01-8

Besprekingen

Wim Vroman kijkt raar op als zijn zoon en dochter hem tijdens een belangrijke vergadering storen met de boodschap dat ze hun mama hebben weggetoverd. Slechts met veel moeite weten Hannah en Kurt hun vader van de ernst van de zaak te overtuigen. Maar eenmaal dat gebeurd is, wordt al het mogelijke ondernomen om mama, die door Kurt naar een Amerikaanse gevangenis werd getoverd, terug thuis te krijgen. Wim gebruikt de officiële kanalen, terwijl de kinderen een kopie van het toverboek dat met mama verdwenen is in handen proberen te krijgen. In hun zoektocht ontmoeten Kurt en Hannah een aantal vreemde mensen die allemaal hun steentje bijdragen tot het oplossen van hun ongewone probleem.

Help, ma is foetsie! is een alleraardigst boekje. Het uitgangspunt is grappig en origineel. En hoewel de auteur die humor en de originaliteit niet altijd even goed bewaakt, levert de speurtocht naar het toverboek ontspannende en meeslepende lectuur op. Karel Verleyen weet met zijn fantasie leuk…Lees verder
Hannah en Kurt hebben in hun nieuwe huis een Indisch toverboek gevonden; Kurt heeft zich enkele toverkunstjes eigengemaakt. Per ongeluk tovert hij hun moeder weg naar een Amerikaanse gevangenis. Dan begint de hele actie om moeder weer terug naar huis te krijgen; probleem is dat mama het toverboek meegenomen heeft en Kurt de toverspreuken niet uit zijn hoofd kent. De hoofdstukken zijn genummerd. Aan het begin van elk hoofdstuk staat een kleine zwartwitillustratie die uitbeeldt wat er in dat hoofdstuk gebeurt. Typisch een boek voor kinderen van ongeveer 9 jaar die nog in toveren geloven en in hun fantasie zelf de hoofdrol van tovenaar willen spelen. Het boek is stevig gebonden en heeft een kleurrijke aantrekkelijke omslag. De auteur heeft al tientallen fantastische boeken op zijn naam staan.

Over Karel Verleyen

Karel Valeria Cyriel Verleyen (Mechelen, 19 mei 1938 - Leuven, 18 november 2006) was een Vlaams schrijver.

Biografie

Karel Verleyen was de oudste zoon van de Vlaamse kinderboekenschrijver Cyriel Verleyen en broer van journalist Frans Verleyen. Als zoon van een kinderboekenschrijver wilde Mats Verleyen zelf absoluut geen schrijver worden. Hij studeerde rechten en haalde het leraarsdiploma. Vervolgens kwam hij voor de klas te staan. Een verhaal dat hij in de klas vertelde, werd uitgegeven en zo werd hij dan toch schrijver.

Toch werd hij eerst nog verkoopmanager, maar na een poosje keerde hij terug voor de klas. Daarnaast was hij van 1973 tot 1985 hoofdredacteur van het tienerblad "Top". Aansluitend werd hij adjunct-hoofdredacteur van de krant Het Volk, daarna nam hij het hoofdredacteurschap waar van Uit-Magazine (VTB-VAB) en Wintersportmagazine. Karel Verleyen vertaalde ook boeken en werkte mee aan leerboeken Nederlands vo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties