Boek
Nederlands

Ik mis mezelf

Lisa Genova (auteur)
Een 50-jarige Amerikaanse vrouwelijke hoogleraar psychologie moet na neurologisch onderzoek accepteren dat zij lijdt aan een vroege vorm van de ziekte van Alzheimer; dit heeft ook grote gevolgen voor haar gezin.
Onderwerp
Dementie, Identiteit
Titel
Ik mis mezelf
Auteur
Lisa Genova
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Still Alice
Uitgever
Amsterdam: Mistral, 2009
288 p.
ISBN
9789049951061

Andere talen:

Besprekingen

Alice is net vijftig, hoogleraar psychologie en linguïstiek aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit van Harvard en moeder van drie. Haar man John is hoogleraar aan dezelfde universiteit. Alice en John delen een druk bestaan, maar leven eigenlijk naast elkaar. Voor hun kinderen lijkt een gelijkaardige toekomst weggelegd: de oudste dochter maakt carrière in de juridische wereld en hun zoon staat op het punt chirurg te worden. Alleen de jongste van de drie, Lydia, past niet in het rijtje. Haar voornemen om het zonder universitaire opleiding als actrice te proberen, zint haar moeder niet: te veel onzekerheid, te weinig ambitie om je volle intellectuele potentieel te bereiken, meent ze.

De standvastigheid van Alice komt echter onverwacht op losse schroeven te staan wanneer bij haar de ziekte van Alzheimer wordt geconstateerd. Haar vergeetachtigheid kon slechts kort verklaard worden als een symptoom van een al te druk leven. De medische analyse is duidelijk: ze heeft alzheimer,…Lees verder
Als Alice Howland, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Harvard (VS), een maand voor ze vijftig wordt op het joggingtraject dat ze al jaren loopt, opeens de weg naar huis niet meer weet, vermoedt ze dat haar toenemende verstrooidheid geen overgangsprobleem is. Uit neurologisch onderzoek blijkt dat ze lijdt aan ‘vroege Alzheimer’ waarvoor nog geen geneesmiddel bestaat. Ze moet niet alleen met haar man John de schok verwerken, maar ook hun drie kinderen vertellen dat ze 50% kans hebben de ziekte te krijgen. Terwijl ze stapje voor stapje de greep op haar leven kwijtraakt, merkt ze dat John dat niet aankan, terwijl haar kinderen, vooral haar jongste dochter haar verrassen. De debuutroman van de gepromoveerde Amerikaanse neurowetenschapster is een aangrijpend verslag van een onomkeerbaar proces waarin je de greep op je leven en jezelf kwijtraakt. Door de grote empathie en de positieve toon, die benadrukt dat er ook winstpunten zijn, is dit goed vertaalde boek een must voor ieder …Lees verder

Over Lisa Genova

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Julia Cumes

Lisa Genova (22 november 1970) is een Amerikaanse neurowetenschapper en auteur. Ze heeft haar eerste roman, Still Alice (2007), in eigen beheer uitgegeven. Het boek vertelt over een professor aan de Harvard-universiteit die lijdt aan de ziekte van Alzheimer. In januari 2009 werd het boek gepubliceerd door Pocket Books (nu Gallery Books). Er zijn meer dan 2,6 miljoen exemplaren gedrukt en het is in 37 talen vertaald. In 2013 is het boek verkozen als een van de dertig titels voor World Book Night. Het boek werd verfilmd in 2014. Julianne Moore won voor haar hoofdrol als Alice Howland een Academy Award voor Beste Actrice.

Genova schrijft fictie die gaat over personages met neurologische aandoeningen. Gallery Books publiceerde haar volgende drie boeken (Left Neglected, Love Anthony en Inside the O'Briens), die allemaal opgenomen werden in de New York Times-bestsellerlijst.

Carrière…Lees verder op Wikipedia