Boek
Nederlands

Starters

Lissa Price (auteur), Mariëtte Van Gelder (vertaler)
Een oorlog in LA heeft iedereen tussen de twintig en zestig jaar oud weggevaagd. Bij de bodybank kunnen tieners hun lichaam verhuren aan senioren. Uit geldnood sluit Callie zich bij hen aan. Door een fout in haar neurochip ontwaakt ze als haar rijke huurder.
Titel
Starters
Auteur
Lissa Price
Vertaler
Mariëtte Van Gelder
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Starters
Editie
2
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2012
352 p.
Aantekening
Wordt vervolgd door Enders
ISBN
9789000309887 (hardback)

Besprekingen

In Starters krijgt het begrip ‘tweede jeugd’ een heel nieuwe betekenis. Het verhaal speelt in de Verenigde Staten, een jaar na de sporenoorlog — een genocide waarbij iedereen tussen de twintig en zestig is omgekomen, omdat ze niet ingeënt waren. De overlevenden zijn verdeeld in twee leeftijdsklassen, de Starters en de Enders. Door technologische ontwikkelingen is het mogelijk om ver in de honderd te worden. Bovendien kunnen bejaarden het lijf van een tiener huren. Dat gebeurt bij een illegaal bedrijf, de bodybank. Hier kunnen Enders zich geestelijk verplaatsen in het lichaam van een Starter, die daarvoor een aanzienlijk geldbedrag ontvangt. Een uitkomst voor veel grootouderloze tieners, die hongerig van kraakpand naar kraakpand zwerven.
Dit uitgangspunt roept gelijk enkele vragen op. Ten eerste: waarom ligt de ondergrens voor de inentingen zo hoog? Het zou logischer zijn om alleen baby’s en peuters in te enten. Ten tweede: als technologie het mogelijk maakt om langer te le…Lees verder
Zeer spannende thriller die zich afspeelt in een toekomstige wereld waarin een biologische aanval op Beverly Hills alle volwassenen tussen 20 en 60 jaar heeft weggevaagd en de oudere generatie een lang en rijk leven leidt ten koste van de jongeren. Om voor haar jongere, zieke broertje te kunnen zorgen, schrijft Callie (16) zich in bij de 'Bodybank', een organisatie die jonge lichamen verhuurt aan ouderen, zodat zij voor even weer jong en mooi kunnen zijn. Er gaat echter iets mis. Callie ontwaakt, terwijl haar verhuurder nog in haar lichaam had moeten zitten. Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm vanuit het perspectief van de sympathieke Callie. De wijze waarop de auteur voortdurend vragen oproept, deels beantwoordt en vervolgens weer nieuwe vragen oproept, maakt dit boek tot een echte pageturner. Sommige vragen blijven onbeantwoord en het verrassende eind maakt nieuwsgierig naar het tweede en laatste deel, dat eind 2012 zal verschijnen. Ook in het Engels aangeboden*. Vanaf ca. 15 jaar.

Starters

In Callies wereld is de vergrijzing totaal. Tijdens een ‘sporenoorlog’ zijn alle volwassenen tussen twintig en zestig jaar oud omgekomen. Het resultaat van die biologische aanval is een gigantische generatiekloof. De oudere generatie – ook wel ‘Enders’ genoemd – leeft een lang en rijk leven ten koste van de jongeren die hun ouders kwijt zijn. Kinderen zonder familie, zoals Callie en haar ernstig zieke broertje Tyler, hebben pech en kennen een armoedig en gevaarlijk bestaan in de illegaliteit. Tenminste zolang ze niet opgepakt worden en in een instelling gestopt. Ten einde raad gaat Callie met de ‘Bodybank’ in zee, een gewetenloze instelling die jonge lichamen verhuurt aan ouderen, zodat zij voor even weer jong en mooi kunnen zijn. Een stevig contract moet ervoor zorgen dat er niets met het jonge lichaam gebeurt, terwijl de ‘Ender’ naar hartelust kan genieten van een jeugdige tijd. Maar bij Callie loopt het mis. Terwijl haar verhuurperiode nog loopt, komt ze bij bewustzijn. Ze ontde…Lees verder

Over Lissa Price

Lissa (uitgesproken als: LIH-suh) Price is een Amerikaanse schrijfster. Ze is bekend geworden met haar debuutboek Starters uit 2012, een sciencefictionroman voor jongvolwassenen. Het boek werd uitgebracht in dertig landen. Het was een van de vier boeken op de Barnes & Noble Best Books of the Year for Teens lijst van 2012. In Frankrijk stond het in de top tien van favoriete boeken van dat jaar.

Price heeft een tijd in India en Japan gewoond. Later reisde ze in twee jaar tijd de hele wereld rond. Nu woont en werkt ze in het zuiden van Californië. Ze is gehuwd.

De schrijfster is lid van de SCBWI, Science Fiction & Fantasy Writers of America en International Thriller Writers.

Prijzen

Nederland
  • YA Thriller Award
Duitsland
  • ist Eselsohr Award

Bibliografie

Lees verder op Wikipedia