Makkelijk lezen
Nederlands

De avonturen van Tom Sawyer

Mark Twain (auteur), Anjo Mutsaars (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Tom Sawyer begint een roversbende. Met zijn vriend Huck gaat hij op zoek naar een schat in een spookhuis. Hervertelling van een beroemd oud verhaal, in korte zinnen en makkelijke woorden. Vanaf ca. 12 jaar.
Leesniveau
AVI 5
Titel
De avonturen van Tom Sawyer / naar de oorspr. Amerikaanse tekst van Mark Twain ; met tek. van Anjo Mutsaars
Auteur
Mark Twain
Illustrator
Anjo Mutsaars
Taal
Nederlands
Uitgever
Groningen: Wolters-Noordhoff, 1983
155 p. : ill.
ISBN
90-01-94397-7

Andere formaten:

Besprekingen

In de tweede helft van de negentiende eeuw bedacht de Amerikaanse schrijver (1835-1910) de Pietje Bell-achtige schelm Tom Sawyer, wiens avonturen tot de klassiekers gerekend worden. Met de jonge zwerver Huckleberry Finn haalt Tom graag kwajongensstreken uit, waardoor zijn vervangende moeder tante Polly, zijn broertje Sid en nichtje Mary elke keer in de zorgen zitten. Zo waant het hele dorp hem dood als hij al spijbelend van school als piraat op een eiland probeert te overleven. Hij verdwaalt – op zoek naar een schat – met zijn liefje in een grot en hij is ongewild getuige van een moord op het kerkhof. Gelukkig lopen de avonturen steeds goed af. De spanning in de 23 korte hoofdstukken is na anderhalve eeuw nog intact, zodat je geboeid doorleest. Voor volwassen laaggeletterden zijn de verhalen te kinderachtig, maar ze zijn wel geschikt voor moeizame lezers in het voortgezet onderwijs. Heeft het keurmerk Makkelijk Lezen. Aan dit boek ging het zelfstandig te lezen 'De avonturen van Huckl…Lees verder

Over Mark Twain

Samuel Langhorne Clemens (Florida (Missouri), 30 november 1835 – Redding (Connecticut), 21 april 1910), beter bekend onder zijn schrijversnaam Mark Twain, was een Amerikaanse schrijver en humorist. Twain werd vooral bekend door zijn romans De Lotgevallen van Tom Sawyer en De Lotgevallen van Huckleberry Finn, waarvan met name de laatste vaak als Great American Novel ('Grote Amerikaanse roman') wordt aangemerkt. Twain genoot een enorme populariteit bij het publiek. Met zijn scherpzinnigheid en vlijmscherpe satire oogstte hij lof van zowel critici als collegae. De Amerikaanse schrijver William Faulkner noemde Twain "de vader van de Amerikaanse literatuur”. Uit zijn werk wordt uitgebreid geciteerd. Tijdens zijn leven was hij bevriend met vele hooggeplaatsten, zoals presidenten, wetenschappers, kunstenaars en ondernemers.

Biografie

Jeugd

Samuel Langhorne Clemens werd gebore…Lees verder op Wikipedia