Boek
Nederlands

Het lichtschip

Mathijs Deen (auteur)

Het lichtschip

Genre:
Voor de bemanning van het lichtschip Texel is het leven voorspelbaar, het werk eentonig, de leefruimte beperkt en de beloning gering. De mannen lopen wacht, doen weermetingen, noteren de namen van passerende schepen en houden het licht brandende. Bij storm rukt het schip aan de ketting, in dichte mist loeit de misthoorn, op heldere nachten zijn de sterren ontelbaar. En na vier weken mogen de manne
Titel
Het lichtschip
Auteur
Mathijs Deen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Thomas Rap, 2020
124 p.
ISBN
9789400406605 (hardback)

Besprekingen

De kok, de matroos en het bokje

Sfeervol, geestig zeemansverhaal van historicus Mathijs Deen.

Het leven op zee is in de Nederlandse literatuur vastgelegd door J.M.A. Biesheuvel allereerst, en recenter door Anton Valens in Vis, waaraan Het lichtschip, een novelle van Mathijs Deen, wel wat doet denken. Al dook je met Valens zinnelijker de kou en nattigheid in, tussen de botte vissers.

Deen houdt meer afstand, maar schrijft in een zeker zo mooie, schilderachtige stijl. In Het Lichtschip schetst hij de geschiedenis van Lammert, kok op lichtschip de Texel, die een bokje meeneemt om te slachten voor een stoofpotje halverwege. Het experiment loopt spaak omdat tijdens de reis de malaria weer opspeelt die Lammert overhield aan een kamp in Indië. De ijlende kok kan het slachten niet meer aan en vindt ook geen vervanger. Een jongere matroos, bijgenaamd 'zeuntje', heeft zijn hart aan het bokje verpand. Een ander - Gerrit Snoek, een ongelukkige matroos uit een familie van onderwijzers - meent in het bokje, met zijn zachte knobbeltjes op de kop, de duivel te herkennen.

Lees verder