Boek
Nederlands

Kunstenaarsmusea in België

Patrick De Rynck (auteur), Sandra Darbé (redacteur)
Titel
Kunstenaarsmusea in België
Auteur
Patrick De Rynck
Redacteur
Sandra Darbé
Taal
Nederlands
Parallele titel
Kunstenaars musea in België
Uitgever
[Gent]: Ludion, 2009
135 p. : ill.
ISBN
9789055447794 (paperback)

Besprekingen

Musea die het werk van één enkele kunstenaar tonen, zijn eerder zeldzaam, maar hebben een specifieke aantrekkelijkheid. In deze museumgids worden er vijftien voorgesteld: acht in Vlaanderen, zes in het Brussels Gewest en één in Namen. Het gaat om musea van dertien beeldend kunstenaars en twee literatoren, Emile Verhaeren en Camille Lemonnier, die veelvuldige contacten hadden met schilders en beeldhouwers, over wie ze trouwens ook ? kritisch en/of biografisch ? hebben geschreven. Elk museum wordt op dezelfde manier gepresenteerd: een korte schets van leven en werk van de kunstenaar, het ontstaan en de huidige toestand van het museum, en een summiere bespreking van drie tot zeven 'topwerken' uit de museumcollectie. Achteraan volgt een selectieve bibliografie en de praktische bezoekersinformatie (adres en telefoon, internetsite, openingsuren). Het boek is deskundig geschreven en beperkt zich tot de essentie. Het taalgebruik is vlot en toegankelijk voor een ruim publiek. Doordat er een ch…Lees verder
In dit deel uit de reeks museumgidsen van Ludion laat vertaler en publicist Patrick De Rynck de lezer kennismaken met vijftien Belgische musea die aan een kunstenaar zijn gewijd. Meestal gaat het om musea die gevestigd zijn in het huis of atelier van de kunstenaar zelf. Aan bod komen onder meer het Rubenshuis in Antwerpen, het Hortamuseum in Brussel, het Magritte Museum in Jette, het René Magritte Museum in Brussel, het Museum Paul Delvaux in Sint-Idesbald, en het Roger Raveelmuseum in Machelen-Zulte. Voor elk museum krijg je eerst een tekst over de voorgeschiedenis, het gebouw en de collectie, en een korte biografie van de kunstenaar. Daarna worden enkele hoogtepunten uit de collectie van nabij bekeken (met technische gegevens en een beknopte bespreking van het werk). Dat alles wordt geïllustreerd met een foto van het museum en reproducties van de besproken werken. De gids sluit af met een bibliografie en praktische informatie (adressen, telefoonnummer, websites, openingstijden). Een…Lees verder

Over Patrick De Rynck

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Bram De Rynck

Patrick De Rynck (Poperinge, 15 maart 1963) is een Belgisch classicus, actief als auteur, bloemlezer, vertaler, recensent en (eind)redacteur.

Biografie

De Rynck studeerde klassieke filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1992 verzorgde hij met Andries Welkenhuysen zijn De Oudheid in het Nederlands, een bibliografische gids en in 1993 zijn eerste bloemlezing over Griekse en Romeinse literatuur. In 1997 debuteerde hij met een een interpretatie van verhalen uit de klassieke mythologie van het Oude Griekenland. In 1999 debuteerde hij als vertaler van een biografie over Karel de Grote en begon ook teksten te schrijven voor audiogidsen (voor kinderen en volwassenen) in opdracht van Vlaamse, Brusselse en Nederlandse musea.

Hij recenseert boeken in verband met de oudheid, sinds 1996 voor De Morgen en sinds 2000 in de Standaard der Letteren. Hij is soms ook te horen op VRT-radiozenders.

Als eindredacteur …Lees verder op Wikipedia