Boek
Nederlands

De aap met de blauwe billen

Steve Smallman (auteur), Nick Schon (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Heel lang geleden hadden alle dieren in het oerwoud een saai uiterlijk. Als aap een verfdoos vindt, besluit hij daar verandering in te brengen. Oblong prentenboek met kleurige illustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Foppen, Kleuren, Verven
Titel
De aap met de blauwe billen
Auteur
Steve Smallman
Illustrator
Nick Schon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The monkey with a bright blue bottom
Uitgever
Utrecht: Veltman, 2007
[26] p. : ill.

Besprekingen

Vrolijk prentenboek in oblong formaat met vierregelige teksten in gepaard rijm. De illustraties en teksten vertellen hoe de dieren aan hun uiterlijk komen. Een aap ziet fraai gekleurde vogels vliegen, terwijl alle andere dieren een grauw en saai uiterlijk hebben. Wanneer hij een verfdoos vindt, neemt hij zijn kans waar als alle dieren slapen. Hij geeft ze allemaal een eigen kleur. Schrikkend van een onverwacht geluid knoeit hij zwarte vlekken op de effen gele vacht van de luipaard. Het effect is boven verwachting, zodat hij ook andere dieren vlekken en strepen geeft. Helaas schrikt de beer wakker en op zijn alarmkreet ontwaken ook de andere dieren. Ze nemen wraak en verven de snuit en de billen van de aap blauw en rood. De illustraties beslaan op een na steeds twee bladzijden, waarbij de tekst in een blok tegen een effen achtergrond van de illustratie is afgedrukt. Het duidelijke verhaal is geschikt om voor te lezen aan kleuters. Die zullen door de rijmende zinnen al snel de tekst zel…Lees verder

De aap met de blauwe billen

In de tijd toen de dieren nauwelijks kleur hadden, was er een aapje die dat maar saai vond. Wanneer hij een verfdoos vindt, laat hij zich inspireren door een prachtige ijsvogel - die heeft dus blijkbaar al kleur - en geeft hij alle dieren tijdens hun middagslaapje een likje verf. Die nemen wraak en verven de snoet en de billen van de aap in de felste kleuren. Een verhaal dat niet erg logisch in elkaar zit. De tekst op rijm klinkt vaak gekunsteld en stroef en de tekeningen zijn niet bepaald hoogvliegers.