Boek
Nederlands

Stijn Streuvels : de ogen en het raam

Stijn Streuvels (auteur), Piet Thomas (samensteller), Walter Van den Broeck (inleider)
Onderwerp
Streuvels, Stijn
Titel
Stijn Streuvels : de ogen en het raam / samengesteld en uitgeleid door Piet Thomas ; ingeleid door Walter van den Broeck
Auteur
Stijn Streuvels
Samensteller
Piet Thomas
Inleider
Walter Van den Broeck 1941-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 1998
271 p. : ill.
ISBN
90-223-1449-9 (paperback)

Over Stijn Streuvels

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door De originele uploader was Bart Van Mol op de Nederlandstalige Wikipedia

Stijn Streuvels, pseudoniem voor Franciscus Petrus Maria (Frank) Lateur (Heule, 3 oktober 1871 – Ingooigem, 15 augustus 1969) was een Vlaams schrijver.

Situering

Streuvels geldt als een van de belangrijkste vernieuwers uit de Nederlandstalige letteren. In een hoogst creatieve en originele taal, die zijn werk vandaag voor sommigen moeilijk toegankelijk maakt, schreef Streuvels naturalistische novellen die verwantschap vertonen met het werk van Émile Zola en de grote Russische auteurs van zijn tijd (met name Tolstoj).

Uit het archief met nominaties voor de Nobelprijs voor de Literatuur bij de Zweedse Academie blijkt dat Streuvels van 1937 tot en met 1957 dertien keer genomineerd is geweest voor de Nobelprijs. Ook in 1965 en 1969 werd hij volgens het Nobelprijsarchief genomineerd.

Schoolverlater op veertienjarige leeftijd, en van dan af in de leer als bakkersgast, werd en bleef Streuvels een meertalige autodid…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek