Feit: in 1944, met de hete adem van de geallieerden in de nek, geeft Hitler zijn generaal Dietrich von Choltitz opdracht Parijs met de grond gelijk te maken. Fictie: de Zweedse diplomaat Raoul Nordling tracht Von Choltitz tijdens een geheime ontmoeting over te halen de opdracht te weigeren.
Titel
Diplomatie / un film de Volker Schlöndorff ; scen. par Cyril Gely et Volker Schlöndorff
Regisseur
Volker Schlöndorff
Naar het werk van
Cyril Gely
Componist
Jörg Lemberg
Acteur
André Dussollier 1946- Niels Arestrup
Taal
Frans
Uitgever
Lumière, 2014
1 dvd-video
Oorspr. opname
2014
Speelduur
106 min.
Aantekening
Naar de gelijknamige theatertekst van Cyril Gely Taalkeuze: Frans, audiodescriptie in het Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Frans voor slechthorenden
EAN
5425019008116
mooov

Besprekingen

Oorlogsfilm uit 2014 geregisseerd door Volker Schlöndorff (Death of a salesman) met Niels Arestrup (War horse) en André Dussollier. De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Cyril Gely. De Tweede Wereldoorlog loopt op zijn einde: de Amerikanen vallen Frankrijk binnen en naderen Parijs. Militair gouverneur Dietrich von Choltitz staat voor een levensgrote beslissing: Parijs moet verwoest worden, voordat de Amerikanen de stad binnen zullen vallen. Er is één man in Parijs, de gehaaide Zweedse consul Raoul Nordling, die de moed heeft om Choltitz om te praten. Hiermee begint het pokerspel. Twee oude mannen die tot de laatste seconde onderhandelen om het lot van een van de prachtigste steden van de wereld. Berend Jan Bockting (Volkskrant, 24-04-'14) geeft 4 (van 5) sterren: 'Diplomatie toont geen afgebakend goed en kwaad, maar een speelveld met een moraal zo grijs als het haar van beide hoofdrolspelers. Dat levert kernachtige, zelfs een tikkeltje ontregelende cinema op.' Ook Ma…Lees verder

Over Volker Schlöndorff

CC BY 3.0 - Foto van/door Mariusz Kubik

Volker Schlöndorff (Wiesbaden, 31 maart 1939) is een vooraanstaande Duitse filmmaker en filmregisseur. Hij werd internationaal vooral bekend door zijn films Die verlorene Ehre der Katharina Blum en Die Blechtrommel; voor deze laatste kreeg hij in 1979 de Gouden Palm voor beste film op het filmfestival van Cannes en tevens een Oscar voor beste anderstalige film.

Schlöndorff werkte als regie-assistent bij Ludwig Berger, Louis Malle, Jean-Pierre Melville en Alain Resnais. Hij schreef een scenario naar Die Verwirrungen des Zöglings Törleß, de eerste roman van Robert Musil, dat hij in 1965 verfilmde als Der junge Törless. Er zouden nog talloze boekverfilmingen volgen, waaronder Die verlorene Ehre der Katharina Blum (1975) gebaseerd op de gelijknamige roman van Heinrich Böll, en The Handmaid's Tale (1990), naar de roman van Margaret Atwood, met een scenario van Harold Pinter.

Deutschland im Herbst (1978) is een anthol…Lees verder op Wikipedia