Boek
Nederlands
Toneelstuk, gebaseerd op een gebeurtenis in de Kempen in 1971, over een aantal mensen wier leven sterk bei͏̈nvloed wordt door een staking.
Titel
Groenten uit Balen
Auteur
Walter Van den Broeck 1941-
Taal
Nederlands
Editie
17
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2011
114 p. : ill.
ISBN
9789085422877 (paperback)

Besprekingen

Een goeie pot stoofvlees na weken haute cuisine

Walter van den Broeck over dertig jaar 'Groenten uit Balen'

Als één Vlaamse toneelklassieker een breed publiek heeft bereikt, dan is het wel Groenten uit Balen van Walter van den Broeck. Het stuk werd dertig jaar geleden, op 8 januari 1972 om precies te zijn, voor het eerst opgevoerd in het Volkshuis van Balen, de Kempense gemeente die nog altijd gedomineerd wordt door de voormalige zinkfabriek Vieille Montagne, thans Umicore. De heroïsche staking van '71 en de gevolgen daarvan voor een arbeidersgezin zijn het uitgangspunt voor een stuk dat nog steeds een buitengewone aantrekkingskracht uitoefent op de circa 1.000 toneelverenigingen die Vlaanderen rijk is. Walter van den Broeck legt uit hoe dat komt.

Turnhout / Eigen berichtgeving

Het klinkt als een pamflet van wijlen de KP, maar de cijfers liegen er niet om: met Groenten uit Balen gaf Walter van den Broeck het toneel terug aan het volk. Nochtans had de auteur eertijds niet echt ambities in die zin. "Het was in el…Lees verder

Toneelstuk gebaseerd op een negen weken durende staking in de Belgische Kempen in 1971. Deze staking wordt gedramatiseerd aan de hand van de belevenissen van één arbeidersgezin. Het gezin bestaat uit drie generaties die ieder op hun eigen wijze op de staking reageren. De karakters in dit stuk zijn niet psychologisch uitgediept, maar staan meer voor de verschillende maatschappelijke posities die ze innemen. Het zwanger raken van de dochter lijkt er daarom wat met de haren bijgesleept. De rollen blijven soms ook wat vaag, zoals de moeder wier veranderingsproces nauwelijks te volgen is. Toch geeft het stuk een aardig beeld van een staking en heeft het een eigentijds karakter, met name door de tegenstelling tussen arbeiders en jonge intellectuelen. Zij strijden weliswaar voor hetzelfde doel, maar hebben andere belangen en een andere taal, wat in het stuk goed tot uiting komt. Jubileumeditie (de première was in 1972) aangevuld met achtergrondinformatie door de auteur en enkele kleine scène…Lees verder

Over Walter Van den Broeck

Walter Stefaan Karel van den Broeck (Olen, 28 maart 1941) is een Vlaams roman- en toneelschrijver.

Biografie

Walter van den Broeck werd geboren op 28 maart 1941 als zoon van een Duitse moeder en een vader met een Vlaamse en Mexicaans-Filipijnse achtergrond. Hij groeide op in de cité naast de koperfabriek in Olen, waar zijn vader werkte. Walter begon zijn loopbaan als leraar Nederlands en geschiedenis in het Vlaamse Rijksonderwijs. In 1974 nam hij ontslag en werd hoofdredacteur van het gratis weekblad Turnhout Express. Hij richtte samen met Frans Depeuter en Robin Hannelore in 1965 het tijdschrift Heibel op, dat kritisch, humoristisch en polemisch gevestigde literaire waarden op de korrel nam.

In 1965 trouwt hij met Eliane de Winter, met wie hij in 1966 twee kinderen kreeg: Stefan (de latere schrijver) in januari en Karl (de latere journalist) in december.

Na een aantal autobiografisch geti…Lees verder op Wikipedia