Livre
Néerlandais

Codenaam Verity

Elizabeth E. Wein (auteur), Esther Ottens (traducteur)
Public cible:
15 ans et plus
Genre:
Twee jonge vrouwen werken in de Tweede Wereldoorlog als pilote en officier bij een speciale eenheid. Als ze op missie naar Frankrijk moeten, wordt de een gearresteerd en lijkt de ander verongelukt.
Titre
Codenaam Verity / Elizabeth Wein
Auteur
Elizabeth E. Wein
Traducteur
Esther Ottens
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Code name Verity
Édition
1
Éditeur
Houten: Van Goor, 2013
319 p.
ISBN
9789000329540 (hardback)

Commentaires

Codenaam Verity speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Verity’, een Britse spionne, schrijft haar bekentenissen op voor de Gestapo-officiers die haar verhoren. Ze is getraumatiseerd en probeert haar leven nog wat te rekken door er een heel verhaal van te maken. ‘Verity’ vertelt hoe ze bij de geheime dienst terechtkwam en hoe ze boezemvriendschap sloot met Maddie, een van de eerste vrouwelijke piloten, die als burger meehielp met het overvliegen van mensen en materiaal. Door haar emotionele, soms verwarde, verhaal krijgt de lezer een inkijkje in de omstandigheden van ‘Verity’s’ verblijf. Ze is wreed gemarteld en heeft alle informatie verraden die ze maar kon.
Codenaam Verity is beklemmende literatuur. Julie, zoals ‘Verity’ in werkelijkheid blijkt te heten, komt voor de ogen van de lezer tot leven, net als haar warme vriendschap met een leeftijdsgenote met een heel andere achtergrond en de bloedstollende details van haar verhoor. Wein laat haar personage volstr…Lire la suite
Tweede Wereldoorlog, Groot-Brittannië. Maddie en Julie zijn bevriend. Hun werkzaamheden als pilote en officier bij een speciale eenheid brengen hen samen op een missie naar bezet Frankrijk. Alles wat mis kan gaan, gaat mis. De landing mislukt, de een wordt gevangengenomen en door de Gestapo gemarteld, de ander lijkt verongelukt. Het is, na een wat rustig begin, een bijna niet te bevatten verhaal vol misleiding, verraad, collaboratie, verzet en dubbelspel. Maar bovenal vol vriendschap en vertrouwen. Het perspectief is vanuit de gevangene, die een echt karakter krijgt. Maar dat geldt ook voor anderen, zelfs de slechteriken. Er zijn veel verwijzingen naar literaire werken en veel raadselachtige details. Alles blijkt uiteindelijk met elkaar samen te hangen en te leiden tot een dramatische climax. Dit is een rijk verhaal; als lezer blijf je verbijsterd achter. Vlot lopende vertaling. Vanaf ca. 15 jaar. En voor volwassenen!

Codenaam Verity

De schrijfster heeft geprobeerd om zorgvuldig met de historische feiten om te gaan maar het was haar meer te doen om een goed verhaal. Het verhaal gaat over de inzet van de Engelse luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is onder andere de taak van Maddie Brodatt om soldaten en spionnen te droppen boven bezet Frans grondgebied en terug te vliegen naar de thuisbasis. Wanneer Maddie een vriendin en spionne, Julia Beafort-Stuart, moet afzetten bij het verzet, hapert haar vliegtuig. Ze laat Julia uitspringen, vliegt verder tot haar brandstof op is en probeert een noodlanding te maken in een veld. Madddie wordt door het verzet opgevangen. Ze verbergen haar en stilaan gaat ze meedoen aan verzetsdaden. Zo ontdekt ze dat Julia in handen van de Gestapo gevallen is. Ik vond de ontknoping van het verhaal een verlossing. Ik snapte pas op het einde hoe de puzzelstukjes in elkaar pasten. Het boek is mij niet bevallen. Ik vond alle details in verband met het vliegen en motoren, de lijsten …Lire la suite