De leden van een florerend familiebedrijf in hout brengen in 1938 hun zomervakantie zorgeloos door op het ouderlijk landgoed in Sussex.
Titre
Lichte jaren
Auteur
Elizabeth Jane Howard 1923-2014
Traducteur
Inge Kok
Narrateur
Paule Bosch  (inlezer)
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The light years
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 2017
1 cd
Durée
19:16
Éditeur original
Uitgeverij Atlas Contact
Note
Vlaamse stem Stem: Vrouw

Plusieurs formats:

Commentaires

Niets is wat het lijkt bij de Cazalets

Roman. Talrijke personages komen sprankelend tot leven in de cyclus over de familie Cazalet. Het eerste deel is nu vertaald. We kijken uit naar de volgende episodes van het meesterwerk van Elizabeth Jane Howard.

Sense and Sensibility van Jane Austen een update geven; in de ogen van sommigen zou dat regelrechte heiligschennis zijn. Waarom morrelen aan een goed boek? Wellicht dacht Martin Amis er zo over toen hij zijn stiefmoeder, schrijfster Elizabeth Jane Howard (1923-2014), adviseerde dat plannetje niet uit te voeren maar haar eigen meesterwerk te schrijven: de Cazalet Chronicles, die nu in het Nederlands vertaald worden.

Howard begon in 1982 aan de cyclus, gebaseerd op haar eigen welgestelde familie. Er werden miljoenen exemplaren van verkocht en de BBC maakte er een populaire dramaserie van. Op haar 90ste, een jaar voor haar dood, schreef ze het laatste, vijfde deel.

De romans volgen de familie Cazalet in de jaren voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Lichte jaren, het eerste deel, beslaat de zomers van 1937 en '38. De titel geeft al weg dat er dan nog maar weinig aan de hand is. Hoewel Hitler zich op het continent ontpop…Lire la suite

Talrijke personages komen sprankelend tot leven in de cyclus over de familie Cazalet. Het eerste deel, met vermakelijke perikelen, is nu vertaald.

We kijken uit naar de volgende delen van het meesterwerk van Elizabeth Jane Howard.

Sense and Sensibility van Jane Austen een 'update' geven; in de ogen van sommigen zou dat regelrechte heiligschennis zijn. Waarom morrelen aan een goed boek? Wellicht dacht Martin Amis er zo over toen hij zijn stiefmoeder, schrijfster Elizabeth Jane Howard (1923-2014), adviseerde dat plannetje niet uit te voeren maar haar eigen meesterwerk te schrijven: de Cazalet Chronicles, die nu in het Nederlands vertaald worden. Howard begon in 1982 aan de cyclus, gebaseerd op haar eigen welgestelde familie. Er werden miljoenen exemplaren van verkocht en de BBC maakte er een populaire dramaserie van. Op haar 90ste, een jaar voor haar dood, schreef ze het laatste, vijfde deel.

De romans volgen de familie Cazalet in de jaren voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Lichte jaren, het eerste deel, beslaat de zomers van 1937 en '38. De titel geeft al weg dat er dan nog maar weinig aan de hand is. Hoewel Hitler zich op het continent ontpopt al…Lire la suite

Eerste deel van de familiekroniek ‘De Cazalets’, over het wel en wee van drie generaties van de Engelse welgestelde familie Cazalet: de grootouders William en Kitty en hun drie getrouwde zonen Hugh, Edward en Rupert. Dochter Rachel is nog vrijgezel. In totaal zijn er zeven kleinkinderen. Elk jaar tijdens de zomermaanden komt de hele familie met personeel bij elkaar in hun vakantiehuis in Sussex. Het verhaal speelt eind jaren dertig met de vreselijke gevolgen van de Eerste Wereldoorlog nog vers in het geheugen en de dreiging van de Tweede Wereldoorlog op de achtergrond steeds meer aanwezig. De oorlog is een centraal thema, maar er is ook sprake van overspel, geldnood en de verhouding ‘upstairs-downstairs’. Zeer gedetailleerde beschrijvingen in mooie beeldende taal van landschappen, gebeurtenissen en handelingen, waardoor het verhaal soms wel wat traag en langdradig is. Er gebeurt niet veel in dit verhaal, maar vooral de vele interessante karaktertekeningen, ook van de kinderen, maken h…Lire la suite

À propos de Elizabeth Jane Howard

Elizabeth Jane Howard, née le 26 mars 1923 à Londres et morte le 2 janvier 2014 (à 90 ans) à Bungay dans le Suffolk, est une romancière britannique.

Biographie

Elle passe son enfance à Noting Hill et ambitionne de devenir actrice de théâtre à Stratford-upon-Avon, mais le déclenchement de la Seconde Guerre mondiale met fin à ce projet. Elisabeth se tourne alors vers l'écriture, dont elle fait sa profession dans le courant des années 1940. Son premier roman, La Belle Visite, publié en 1950, lui vaut de remporter le prix John Llewellyn Rhys.

La célébrité lui vient cependant de la saga The Cazalet Chronicle, racontant la vie aisée d'une famille anglaise de la classe moyenne. La série suit l'évolution de la société britannique à travers l…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions