Livre
Néerlandais

De laatste zomer : roman

Lydia Millet (auteur), Inge Kok (traducteur)

Een prachtig verhaal over een groep kinderen die proberen te overleven in een wereld die verwoest dreigt te worden – alarmerend actueel, meesterlijk verteld

Lydia Millets sublieme nieuwe roman volgt een groep van twaalf kinderen die met hun families op vakantie zijn in een groot landhuis aan een meer. De jongeren zetten zich af tegen hun ouders – die hun dagen slijten in een walm van dran

Titre
De laatste zomer : roman
Auteur
Lydia Millet
Traducteur
Inge Kok
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A children's bible
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, © 2022
205 p.
ISBN
9789029094689 (hardback)
Plusieurs langues:

Commentaires

Als kinderen walgen van hun ouders

De Amerikaanse Lydia Millet schreef een dystopische (klimaat)roman, die niet zwelgt in doembeelden. De laatste zomer werd door The New York Times Book Review gerekend tot de tien beste boeken van 2020. Nu is de vertaling er.

De ergste misdaad van ouders is 'de diepste aard van hun wezen. De kern van hun persoonlijkheid'. Dat concludeert de zestienjarige Evie al vrij vroeg in De laatste zomer. Ze doelt niet speciaal op haar eigen vader en moeder, maar op alle ouders. De kinderen en tieners in de nieuwe roman van Lydia Millet (1968) walgen van de volwassenen van wie ze nog afhankelijk zijn. En van de wereld die door hen is gecreëerd.

In De laatste zomer is een groep oude studievrienden, nu bijna allemaal voorzien van een gezin, op vakantie in een landhuis aan het water. Ze vullen hun dagen drinkend, vreemdgaand en pillen slikkend. De twaalf kinderen moeten zichzelf maar vermaken. En zichzelf redden: als een storm met orkaankracht het landgoed deels verwoest, komen de ouders niet verder dan in het ondergelopen huis de muziek harder zetten en nog maar wat extra ecstasy slikken.

De kinderen verkassen naar boomhutten en maken een plan voor een veilige uittocht. Maar in de buitenwereld blij…Lire la suite

Een epische storm

Lydia Millet schreef een overtuigende klimaatroman waarin jongeren het heft in eigen handen nemen.

De laatste zomer is overtuigende klimaatliteratuur: Lydia Millet schreef met verve een roman die de lezer wakker schudt. In de eerste plaats is het een erg geslaagd verhaal dat zich laat lezen als een hedendaagse kruisbestuiving tussen Coupland, Steinbeck en Irving.

Bij die laatste speelt Millet (die een Master in Milieubeleid op zak heeft) leentjebuur door haar vertelling uit de doeken te laten doen door een handvol snuggere jongeren. Een bende rijke, voormalige studiegenoten besluit een zomer lang een landhuis te huren aan de rand van een meer. De egocentrische ouders verliezen zich collectief in seks, drugs en drank en lijken zowaar te vergeten dat ze kinderen hebben. De roman wordt verteld door de ogen van Eva, een vroegrijpe puber die als een intelligente observator de vertelling doorspekt met gitzwarte humor. Een belangrijke tweede observator is Jack, haar jongere broertje over wie ze zich noodgedwongen ontfermt.

Begint de roman ouderwets-lyrisch met typische va…Lire la suite

À propos de Lydia Millet

Lydia Millet, née le 5 décembre 1968 à Boston dans le Massachusetts, est une écrivaine américaine.

Biographie

Œuvres

Romans

  • (en) Omnivores, 1996
  • (en) George Bush, Dark Prince of Love: A Presidential Romance, 2000
  • Ma vie, ma vie magnifique, Autrement, 2008 ((en) My Happy Life, 2002)
  • Le cœur es…En lire plus sur Wikipedia