Livre
Néerlandais
Beschrijving van de zoektocht van een uit Korea geadopteerde Amerikaanse jonge vrouw naar haar biologische ouders.
Titre
Wat je nooit zult weten
Auteur
Nicole Chung 1981-
Traducteur
Alexandra Van Raab van Canstein
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
All you can ever know : a memoir
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2019
272 p.
ISBN
9789021417639 (paperback)

Commentaires

Waaraan ontleen je je identiteit als je geadopteerd bent? Hoe verhoud je je tot je ouders die je willen laten geloven dat je biologische ouders van je hebben gehouden maar je niet het leven konden geven waar je als jong kind recht op had? Nicole Chung (1981) vertelt over de zoektocht naar haar biologische ouders, die begint als ze zelf zwanger wordt. Via een tussenpersoon komt ze in contact met haar moeder en later haar vader. Ze schrijft haar moeder dat ze gelukkig en gezond is en is opgevoed door ouders die veel van haar hielden. Ze vraagt haar iets meer over haar familie te vertellen. Ze komt erachter dat ze twee zussen heeft. Die hadden van hun ouders gehoord dat hun zusje overleden was. Ze krijgt met één zusje een warme band en ontmoet ook haar vader. Ze concludeert dat ze nooit zal kunnen zeggen of ze het beter had gehad bij haar biologische ouders of bij welke ouders dan ook. ‘Maar een ding is nooit aan het wankelen gebracht of veranderd: ik ben nog steeds de dochter van mijn a…Lire la suite

'Banaan' als geuzennaam

Nicole Chung en Pete Wu, twee auteurs met Aziatische roots, zijn pijnlijk eerlijk over hun leven in een 'witte' omgeving.

Bananen worden ze genoemd. Geel van buiten, wit van binnen. Verwesterde Oost-Aziaten, verwant aan de 'bounty's' - donkerbruine huid, wit innerlijk. Een mooi beeld voor de gelaagdheid van menig hedendaags wereldburger? Of een gemeen scheldwoord voor mensen die niet zijn wat ze lijken? Die nergens echt bij horen, al doen ze nog zo hun best?

De Koreaans-Amerikaanse Nicole Chung (1981) doet er in 'Wat je nooit zult weten' een schrijnend boek over open. Haar Koreaanse ouders emigreren in de jaren zeventig naar de VS, aar het hele gezin zich de blubber werkt in hun winkel. En als moeder dan veel te vroeg bevalt van alweer een dochtertje (Nicole) en de ziekenhuisrekening het budget te boven gaat, besluit vader dat het 'het beste' is om de baby meteen na de geboorte af te staan.

Zo komt Nicole als godsgeschenk terecht bij een kinderloos katholiek echtpaar, via een razendsnelle 'gesloten' adoptie, waarbij toekomstig contact wordt uitgesloten. Haar nieuwe, witte ouders zijn dol…Lire la suite