Twee weken weg : roman

Twee weken weg : roman
Commentaires
Gezinsgeluk aan zee
R.C Sherriff bezingt in Twee weken weg de poëzie van het alledaagse. De klassieker, een juweeltje uit 1931, is nu vertaald naar het Nederlands. Vakantielectuur met een kloppend hart.
'Als je je dagelijks leven armzalig vindt, maak het dan geen verwijten; verwijt jezelf dat je niet genoeg dichter bent om de rijkdommen des levens tevoorschijn te roepen.' Die vermaning gaf Rilke mee in zijn Brieven aan een jonge dichter, maar tegen een jonge schrijver als R.C. Sherriff had hij het niet hoeven zeggen.
Sherriff (1896-1975) behoorde tot de generatie Engelsen die de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog hadden overleefd. Zijn oorlogservaringen had hij verwerkt tot een succesvol toneelstuk, Journey's end. Met zijn buik vol van trauma en dood wilde hij maar één ding: gewoon gelukkig zijn.
Een verblijf in het kuststadje Bognor hoorde bij dat geluk, hij hield ervan de vakantiegangers te observeren. Na Journey's end waren al zijn toneelstukken geflopt - wat als hij eens iets heel anders probeerde? Een realistische roman 'over eenvoudige en ongecompliceerde mensen die normale dingen deden'? Geen drama, geen bloemrijke taal. Geen kat zou het wille…Lire la suite
Heimelijk bang voor de zee
Twee weken weg, een roman uit 1931 over een melancholieke strandvakantie, blijkt het ideale zomerboek voor 2021.
In april vorig jaar, tijdens de eerste coronagolf, vroeg het dagblad The Guardian een twintigtal schrijvers om een boek te noemen dat volgens hen 'uplifting' was en een kans bood om aan de deprimerende werkelijkheid te ontsnappen. Kazuo Ishiguro noemde in zijn bijdrage The Fortnight in September van R.C. Sherriff, een boek dat bij verschijnen in 1931 een groot succes was, maar inmiddels in vergetelheid was geraakt. De tip werd opgepikt door Ishiguro's Nederlandse uitgever en thans kunnen we constateren dat we daarmee een literaire parel rijker zijn, die serieus aanspraak maakt op de titel 'hét zomerboek van 2021': Twee weken weg.
Die twee weken verwijzen naar de jaarlijkse vakanties die het gezin Stevens, woonachtig in de Londense voorstad Dulwich, doorbrengt in de badplaats Bognor Regis. Steevast nemen zij op de eerste zaterdag van september het lokale boemeltje richting Clapham Junction, om daar over te stappen op de 'hoofdlijn', die hen naar Bognor zal brengen.
…Lire la suiteEngeland vakantieland
Met een gniffel en een glimlach volgt R.C. Sherriff zijn kleinburgerlijke schepsels op hun jaarlijkse vakantie. Het ideale opkikkertje voor een herfstige zomer.
Tradities bestaan louter omdat je ze in ere houdt. Al twintig jaar lang trekt het gezin Stevens begin september naar hetzelfde pension in het Engelse kuststadje Bognor Regis. Die welverdiende vakantie vergt de nodige voorbereidingen: een buurman moet de kat van melk voorzien, een buurvrouw krijgt de parkiet in bruikleen, de kruier moet besteld worden, de krant opgezegd. Vooral vader Ernest kijkt uit naar zijn strandvakantie. Hij moet die gemiste promotie op zijn werk even verteren, alsook zijn ongewenste vertrek als secretaris van de lokale voetbalploeg, en nu de kinderen ouder worden, vreest hij dat dit wel eens hun laatste gezamenlijke vakantie zou kunnen zijn.
Voor mevrouw Stevens hoeft die vaste vakantie niet. De stressvolle treinreis, het sjofele pension, dat vervelende zand dat altijd tussen de beddenlakens kruipt, het belabberde eten – het hele gedoe stelt haar zenuwen op de proef en haar precies afgemeten glaasje port per dag helpt amper nog. Niettemin zal ze n…Lire la suite