Livre
Néerlandais

Wonder

R.J. Palacio (auteur), Esther Ottens (traducteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
August Pullman heeft een ernstige gezichtsafwijking. Op zijn tiende gaat hij voor het eerst naar een gewone school, waar hij meteen gepest wordt. Maar Auggie geeft de moed niet op en probeert zijn klasgenoten ervan te overtuigen dat hij net als hen is, ondanks zijn afwijkende uiterlijk.
Titre
Wonder
Auteur
R.J. Palacio
Traducteur
Esther Ottens
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Wonder
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2013
351 p.
ISBN
9789045114163 (paperback)

Plusieurs langues:

Commentaires

August Pullman, geboren met een mismaakt gezicht, is tien en moet voor het eerst naar een gewone school. Zelfs met een normaal gezicht zou zoiets doodeng zijn. De grootste verrassing aan Wonder is dat het niet het tragische, harde verslag is van een kwetsbare jongen die losgelaten wordt in een veel te harde wereld. R.J. Palacio heeft een opvallend warm en hoopvol boek geschreven.
August verstaat de kunst van de zelfspot en van meet af aan verlicht hij de potentiële zwaarte door allesbehalve de zielenpoot uit te hangen. Op zijn beste en dapperste momenten zegt hij: kijk naar mij, je mag lachen, ik doe dat ook. Dat betekent niet dat August naïef is. Hij ziet best hoe mensen meteen naar de grond kijken als ze voor het eerst met hem kennismaken. August is vooral een heel gewone jongen. Wat je echt onthoudt, is wat hij denkt, voelt, ziet en doet.
Wonder is een estafetteverhaal, waarbij de vertellers het verhaal van elkaar overnemen. Een estafette ook waarbij meteen blij…Lire la suite
De 10-jarige August is geboren met een zeer ernstig mismaakt gezicht dat na zevenentwintig operaties nog steeds bij iedere onbekende grote weerzin oproept. Hij is nog nooit naar school geweest. Omdat het zijn ouders goed lijkt, gaat hij naar de middenschool. Hij heeft moeite zich te handhaven, omdat hij aanvankelijk niet zozeer gepest wordt, maar – en dat is erger – genegeerd. Wie toch vriendschap met hem sluit, wacht wel de nodige pesterijen. Het verhaal kent verschillende ik-vertellers, onder wie August, die open en met humor zijn verhaal vertelt. Dat biedt een genuanceerd beeld van wat het betekent om te leven met een dergelijke handicap, maar ook wat het voor de omgeving met zich meebrengt. De korte hoofdstukken en vlotte taal geven het verhaal vaart. Het slot is wensvervullend, maar als iemand een prettige afsluiting van het schooljaar verdient, is het de innemende Auggie wel. Een indrukwekkend verhaal. Ook in het Engels aangeboden, 'Wonder'*. Vanaf ca. 10 jaar.

Wonder

August - Auggie – Pullman is van binnen een doodgewone jongen van tien, die houdt van doodgewone dingen waar een tienjarige jongen zoal van houdt: fietsen, gamen, honkbal, ijs, … Aan de buitenkant is hij alles behalve ‘gewoon’. Zeg gerust dat hij buitengewoon is. Mensen staren hem na als ze zijn gezicht zien. Kinderen lopen gillend weg. Iedereen wendt zijn blik af om niet langer zijn aangezicht te moeten aanschouwen. Auggie is namelijk geboren met een ernstige gezichtsafwijking. Je denkt misschien spontaan: dan ga je toch voor plastische chirurgie! Uiteraard heeft Auggie daar ook aan gedacht. Zijn gezicht ziet er na de talrijke operaties helaas nog steeds afzichtelijk uit. Minder dan voorheen, maar toch nog steeds moeilijk om aan te zien.
Auggie staat voor een belangrijke mijlpaal in zijn leven: hij staat op het punt om voor het eerst in zijn leven naar school te gaan. Niet dat hij voordien niets deed, zijn moeder gaf hem thuis onderwijs. Omdat Auggie zich niet voor eeuwig kan v…Lire la suite