In Brasschaat doen er jaarlijks heel wat kinderen mee met de Kinder- en Jeugdjury.  

KJV_FB-banner.jpg

Wat is de Kinder- en Jeugdjury (KJV)?

De KJV zijn 6 verschillende leeftijdsgroepen die per groep 8 boeken lezen en deze bespreken. De groepen worden gevormd in augustus-september en ze komen gedurende het schooljaar geregeld samen om aan elkaar door te vertellen hoe leuk het is om boeken te lezen en de gelezen boeken te evalueren. In april kiezen ze er de 3 beste uit en in mei is er het KJV-feest.

Moet je deelnemen in de groepen?

Nee, je kan ook deelnemen als internetjury. Hierbij lees je op eigen houtje de boeken en geef je je punten door via het internet.

Waarom zou je deelnemen aan de KJV?

We laten Anne-Marie Tassier, een KJV begeleidster, aan het woord:

Met een boek kun je spannende avonturen beleven, kun je wegdromen  en eventjes een prinses of een ridder zijn, of een heel stout meisje dat de gekste dingen durft! Met een boek kun je lachen & maf doen, of je gaat ervan huilen omdat het zo mooi is. Of zo verdrietig, dat kan ook...

Als een kind jou komt vertellen dat ze zo'n mooi boek gelezen heeft in de vakantie (en nog een dik bovendien) terwijl jij nog heel goed weet dat ze lezen ooit eigenlijk maar saai vond, voor ze meedeed met de KJV. Ja, dan ga je wel glimmen van plezier.

Ik ben in 1998 begonnen als begeleidster van groep 3 en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. En ik heb het er druk mee want intussen ben ik ook nominatielezer geworden, maak ik werkmodellen en ben ik een 'Voorleestante'! Dankzij de KJV rol ik van het één in het ander. Een extra bonus was de ontdekking dat jeugdliteratuur niet moet onderdoen voor zogenaamde échte literatuur. Soms is het niveau zo hoog! En soms bedroevend laag, dat ook ...

Mijn allereerste juryleden waren fervente lezers, heel gemotiveerd, ook al waren het er maar drie. Later werden de groepen groter, vaak ook met kinderen die toch meer moeite hadden met boeken. Maar dat vind ik juist zo leuk: dat je er tóch in slaagt hun interesse te wekken. En dat ze, zij het een beetje langzamer dan de rest, de boeken toch uit willen lezen en dan ook echt genieten! Eerst willen ze niet onderdoen voor de anderen, maar gaandeweg ontdekken ze wat een avontuur een mooi boek kan zijn.
Soms vind ik het wel lastig als ik een boek zelf niet echt goed vind ... Je mag je eigen smaak natuurlijk niet opdringen. Ik probeer ze wel aan te moedigen om kritisch te zijn en slordigheden of 'stijl-luiheid' te leren herkennen.

Mijn gouden tip? Iedereen aan het woord laten, de 'kaartjes van Aidan' gebruiken, aangevuld met vragen die op het specifieke boek slaan en natuurlijk mijn zelfgebakken koekjes! Dat werkt voor iedereen, of mijn juryleden nu 8, 10 of 14 jaar zijn.

Meer informatie? Mail ons of kijk op de website van de Kinder- en Jeugdjury.