De Leesliving geopend op 18 september!

Op zaterdag 18 september 2021 werd De Leesliving ingehuldigd en reikte het gemeentebestuur het ereburgerschap uit voor Bruno Vekemans.

Opening De Leesliving

Elke Brasschatenaar kent wel de lange, grijze inkomhal die je naar de bibliotheek brengt. Wel, die bestaat nu niet meer en heeft plaats gemaakt voor een gezellige Leesliving in huiskamersfeer. Je kan er niet enkel lezen, maar ook één van de 4 computers gebruiken, werken, studeren en mensen ontmoeten. Een tasje koffie erbij maakt het plaatje compleet.

Ook het design van de Leesliving is het bewonderen waard. Als je binnenkomt, trekt de kleurrijke muurtekening van 12-jarige Sofie De Smet meteen je aandacht. Een feniks met een meisje op zijn rug vliegt een rijke fantasiewereld tegemoet. Sofie schreef ook een tekst bij de tekening en zette die heel minutieus in kaligrafie op de muur. Sofies ontwerp werd gekozen uit al de inzendingen van de grafische ontwerpwedstrijd “Teken aan de Wand”.

De meubels van De Leesliving zijn voornamelijk zwart en in houttinten. Een mooie designlamp pronkt boven de grote leestafel.

Beeldend kunstenaar Bruno Vekemans, die zowel in binnen- als buitenland gekend is om zijn veelzijdige oeuvre en naast personeelslid van de gemeente Brasschaat ook een frequent bibliotheekbezoeker was, kreeg in De Leesliving een belangrijke plaats toegewezen in de vorm van een zelfportret. Schepen Carla Pantens reikte het ereburgerschap voor hem uit aan zijn echtgenote, Marita De Ridder.

“Kom binnen en zet u” was jaren geleden de slogan van de bibliotheekweek. Sindsdien zijn de mogelijkheden om te verblijven in de bibliotheek toegenomen: de Biboase als stilteplek, een gezellige leestafel in de poëzieafdeling, werktafels in de jeugdafdeling. Met De Leesliving heeft de bibliotheek nu ook een plek waar je kan afspreken en een babbel doen. Aan de wand kunnen plaatselijke kunstenaars beeldend werk tentoon stellen en in de vitrinekastjes kan bijvoorbeeld keramiek of een verzameling. De bib pikt graag op wat de bewoners van Brasschaat willen tonen en vertellen en laat hen hun verhaal doen.