Winnaars bekend!

De Openbare Bibliotheek van Brasschaat organiseerde van 1 september tot 8 november 2020 de poëziewedstrijd Dichter in Beeld. We ontvingen in totaal 608 gedichten! 

 

VISIE 4 © Willy Hermans
© VISIE 4 Willy Hermans

Op woensdag 27 januari maakten we de winnaars van de poëziewedstrijd bekend! Als alternatief voor de feestelijke poëzieavond met prijsuitreiking, maakten we een filmpje

Op 1 september 2020 lanceerde de Openbare Bibliotheek Brasschaat voor de vijfde keer de Nederlandstalige poëziewedstrijd Dichter in Beeld. Iedereen vanaf 7 jaar kon deelnemen door maximum 3 gedichten te schrijven bij foto’s uit het digitale album van ‘Dichter in Beeld’. De foto’s voor deze editie werden aangeleverd door fotografen van Academie Noord, Fotocollectief VISIE 4, Koninklijke Fotokring Brafodia en leden van de BVNF (Bond Verantwoorde Natuurfotografie).

De respons was enorm. We kregen inzendingen vanuit heel Vlaanderen, maar ook bij onze noorderburen had de wedstrijd veel weerklank. Er werden in totaal 608 gedichten ingezonden verdeeld over vier leeftijdscategorieën: 7-10 jaar, 11-14 jaar, 15-18 jaar en 18+.

De professionele jury bestaande uit Peter Holvoet-Hanssen, Daniel Billiet, Maud Vanhauwaert, Goedele Horemans en Anne Meerbergen hadden er een hele klus aan. In de 3 jeugdcategorieën zijn er telkens 5 winnaars bepaald. Omwille van het groot aantal inzendingen besliste de jury om in de categorie volwassenen 10 winnaars te selecteren.

Ter gelegenheid van de wedstrijd werd een dichtbundel samengesteld met de winnende gedichten en de foto’s waarbij ze geschreven zijn. De dichtbundel wordt in de bibliotheek te koop aangeboden aan 5€.

We nodigen je graag uit voor de tentoonstelling ‘Dichter in Beeld 2020-2021’ in de Openbare Bibliotheek. De winnende gedichten en het beeld waarbij ze geschreven zijn worden er getoond. De tentoonstelling loopt van 28 januari tot 31 maart en is toegankelijk tijdens de openingsuren van de hoofdbibliotheek.

Per leeftijdscategorie is er onder de laureaten een 1e, een 2e en een 3e prijs toegekend. Zij krijgen inspirerende gedichtenbundels en samen met de andere laureaten ontvangen zij de gelegenheidsbundel Dichter in Beeld 2020-2021.

Als stimulans om te blijven schrijven, worden alle geselecteerden uitgenodigd om deel te nemen aan één van de poëzieworkshops die we organiseren in het najaar. De workshops zullen gegeven worden door Karla Stoefs, Maud Vanhauwaert, Hanneke Stuart en Daniel Billiet. Het zijn allemaal dichters met gedegen ervaring in poëzie-schrijven.

Zoals andere jaren mochten wij ook voor deze editie rekenen op de sponsoring door Standaard Boekhandel Brasschaat.

Categorie 7 tot 10-jarigen

1e prijs: Finn Verbeeck Uyttendaele met Spin

2e prijs: Merijn Bartelink met Het beest

3e prijs: Saartje Van Roey met Het stille bosmeer

4e laureaat: Lotte Lambrechts met Storm

5e laureaat: Toon Nonneman met Wat is natuur?
 

Categorie 11 tot 14-jarigen

1e prijs: Iluna Roelands met Een bloem roze rood

2e prijs: Sofie De Smet met De duistere dame

3e prijs: Gloria Ceulemans met De stilte

4e laureaat: Miles Dekker met Ik ben een wolk

5e laureaat: Marie Heyrick met Mist

Categorie 15 tot 17-jarigen

1e prijs: Leonie De Clercq met Als iemand beweert dat ik onhandelbaar ben, ligt dat aan jou

2e prijs: Marieke van den Berg met Je weet dat ik naar je zou vragen in de hemel

3e prijs: Lieke Schanssema met Ik heb dikke lagen huid

4e laureaat: Jip Helsen met Na de wind

5e laureaat: Manou Aertsens met Verlossing

Eervolle vermelding: Amarant Plas met Vanaf een zeker diepte

Categorie 18+

1e prijs: Alain De Kinder met We mochten wel reuzen zijn

2e prijs: Ron van Gelderen met Wals voor Louise

3e prijs: Luc Vanhelmont met Tempesta di Mare

4e gedeelde plaats: Nele De Sloover met M/V/X

4e gedeelde plaats: Frédérique Bijl met Stambreuk

6e laureaat: Lucy Neetens met Uitgevlakt

7e laureaat: Niels Blomberg met Hordenhond

8e laureaat: Petra Sips met Heksenkring

9e laureaat: Rita Boie met Aarde

10e laureaat: Frank Van Den Houte met De haaien van Fakarava